130 let
Záběr z písničky Baby Shark.

Záběr z písničky Baby Shark. | foto: Youtube

Útok chytlavou hudbou. Na Floridě vyhání bezdomovce z veřejných míst dětskými písničkami

Kultura
  •   5:00
FLORIDA - Ve floridském městě West Palm Beach se rozhodli vyhánět bezdomovce z pozemků města písničkami pro děti. Podle aktivistických spolků je tato metoda nemorální.

Bezdomovci se bez povolení nastěhovali na venkovní pozemek u budovy Lake Pavilion hned u nábřeží. Budova je ve vlastnictví města a konají se v ní svatby nebo oslavy. Městu každý rok do pokladny přinese více než 240 tisíc dolarů, ale její budoucnost je právě kvůli lidem bez domova ohrožena. V okolí se totiž povalují fekálie a odpadky, což potenciální zájemce o pronájem odrazuje. 

Město se rozhodlo pro boj s nezvanými hosty použít poměrně netradiční prostředky. Starosta Keith James potvrdil televizi Fox News, že je bezdomovcům pouštěna chytlavá dětská hudba. Konkrétně písničky Baby Shark (Malý žralok) a Raining Tacos (Prší tacos). 

„Je to efektivní metoda a dočasné řešení pro ty, kteří si Lake Pavilion  zamluvili. Nikoho z návštěvníků jinak nenutíme, aby zůstával na terase budovy a poslouchal tu hudbu. Ta hudba je slyšet právě jen na terase Lake Pavilionu. To je malá oblast v porovnání s celým nábřežím,“ myslí si Leah Rockwellová, městská ředitelka pro parky a rekreaci. „Nevěsta rozhodně při svém odchodu z večírku nemusí překračovat spící bezdomovce,“ dodává. 

Aktivistická skupina Národní koalice pro bezdomovce (National Coalition for the Homeless) kroky města kritizuje. Megan Hustingsová, vedoucí skupiny, označila kroky radnice za zneklidňující a nemorální. „Všichni jsme lidé, potřebujeme někde spát,“ myslí si. 

Největším pouštěným „hitem“ je jednoznačně právě písnička Baby Shark z youtubového kanálu Pinkfong. Neskutečně chytlavá melodie má na tomto serveru již 3 miliardy shlédnutí, což z ní činí osmé nejsledovanější video všech dob. V roce 2018 dokonce strávila 42 týdnů v britské hitparádě.

Pro West Palm Springs ale nejde o hudební premiéru. V roce 2001 město pouštělo z opuštěné budovy klasická díla od Mozarta, Bacha a Beethovena ve snaze omezit v městě kriminalitu. 

Autor: Jaroslav Totušek