130 let
Portské (ilustrační foto)

Portské (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Zeptali jsme se vědců: Jak postupovat při ‚dolihování‘ vína?

Věda
  •   5:06
Ředění alkoholických nápojů je dosti komplikované - je to dáno netriviální závislostí hustoty zředěného alkoholu na jeho koncentraci. Na otázku odpověděl doc. RNDr. Jan Kotek, Ph.D., z katedry anorganické chemie Přírodovědecké fakulty.

Pokud se například zředí 100 ml čistého alkoholu stejným objemem čisté vody, nebude celkový objem 200 ml, ale bude poněkud nižší - dochází k tzv. objemové kontrakci. Nicméně pro jednoduché ředění alkoholového roztoku lze použít následující výpočet:

Nechť máme k dispozici 1000 ml 60% roztoku (koncentrace alkoholu se uvádí v objemových procentech, tj. toto je roztok, který obsahuje 600 ml čistého ethanolu) a chceme jej zředit na koncentraci 40 %. Celkový objem musí být tedy takový, aby 600 ml čistého ethanolu bylo 40 % celkového objemu. Tedy V = 600 / 0,40 = 1500 ml. Předložený jeden litr 60% roztoku tedy zředíme vodou na celkový objem 1500 ml. Přidané množství vody ale nebude 500 ml, ale bude cca 515 ml, jak lze odečíst ze specializovaných tabulek (např. http://www.tech-info.cz/koncentrace-alkoholu.html). Jelikož je ale hustota dosti závislá na teplotě, platí uvedené množství pro ředění alkoholu při 15 stupních Celsia.

Obecně tedy pro ředění vodou platí: celkový objem po naředění = (objem koncentrovanějšího alkoholu) * (počáteční objemová koncentrace) / (požadovaná konečná objemová koncentrace)

Zeptejte se vědců

Neumíte si vysvětlit některé zákony přírody? Zajímá vás, proč je obloha modrá nebo proč si sova nemůže ukroutit krk? Zeptejte se vědců prostřednictvím rubriky serveru Lidovky.cz.

Otázky posílejte na e-mail internet@lidovky.cz a do předmětu napište: Otázka pro vědce nebo položte otázku přes Twitter s hashtagem #otazkaprovedce.

Pokud se však provádí míchání dvou roztoků alkoholu o různých koncentracích a směs obsahuje navíc i další látky (cukr apod.), tak už je výpočet značně komplikovaný. Je proto lepší udělat si empirickou kalibraci - namíchat různé směsi zkusmo a změřit výsledný objem, na který pak vztáhnout celkové množství „čistého“ alkoholu vypočítané podle objemů přidávaných komponent o známé objemové koncentraci.

Pokud se ale budou míchat roztoky s rozumně nízkou koncentrací (např. kombinace vína a vínovice), lze v prvním přiblížení objemovou kontrakci zanedbat a výslednou koncentraci odhadnout přes vážený průměr, např. 200 ml 13% vína a 100 ml 52% vínovice obsahuje celkem 200*0,13 + 100*0,52 = 26 + 52 = 78 ml alkoholu, a při zanedbání objemové kontrakce bude výsledná koncentrace 78/300 = 0,26 = 26 %. Obráceným výpočtem pak můžeme snadno spočítat objem jednotlivých ingrediencí nutných k přípravě požadované směsi.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás