Burčák už začali nabízet první vinaři, jeho cena zůstává stejná jako loni – zhruba 70 až 80 korun za litr. Po roce se v této souvislosti opět chystají do terénu i kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Burčák umožňuje česká legislativa prodávat od 1. srpna do konce listopadu. Loni mohli nakupovat vyznavači tohoto moku hned od prvních srpnových dnů – díky extrémně teplému roku. Letos se ale vinařský kalendář vrací k tradičním termínům, které připisují startu burčáku spíše polovinu srpna.
„Právě jsme začali s prodejem. Kvůli deštivému počasí před pár dny jsme se sklizní trošku počkali, ale burčák už máme,“ potvrzuje Marek Šťastný, šéf Vinných sklepů Valtice, jež se s více než tisícovkou hektarů vinohradů řadí k největším pěstitelům révy u nás.
Valtičtí začali odrůdou Solaris, ale aby měli víc hroznů pro burčák, zkoušejí i nově pěstovanou odrůdu Agustovskij, pocházející z Moldávie. „Jedná se o jednu z nejranějších odrůd, je to rezistent, není nutná chemická ochrana proti houbovým chorobám, takže je vhodná i pro bioprodukci,“ dodává Šťastný.
Žádná čísla o množství prodaného burčáku, případně podílu úrody, kterou na tento „meziprodukt“ vinaři vyčleňují, neexistují. Jisté je, že zájem kupujících je stále větší. Burčák je lákavý vyváženou polosladkou chutí a menším obsahem alkoholu (kvasinky ještě nespotřebovaly na alkohol všechen cukr obsažený v bobulích).
„V rámci turistiky, různých slavností a podobně má své místo. Ale špičkoví vinaři se špičkovým vínem si nechávají co nejvíc vylisovaných hroznů na finální produkt. Ten pak mohou i lépe zhodnotit. Na druhé straně, burčák představuje rychlé peníze, které lze z části úrody hned získat,“ komentuje situaci prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.
Čekají nás pěkná vína
Dosavadní počasí a sklizeň prvních odrůd podle něj nasvědčuje, že letošní úroda by mohla být velmi dobrá. Nebude podle Nyitraye tolik „vypečená“ jako vlivem velkého horka a sucha ta loňská. „Nemusí být tolik ovlivněná dlouhotrvajícím horkem, takže vína by mohla být pěkně šťavnatá, ovocitá, lehčí a vyzrálejší, ne tolik cukernatá,“ tipuje šéf Svazu vinařů.
K pěstitelům, kteří část produkce, i když jen velmi malou, prodávají ve formě částečně zkvašeného moštu z hroznů, patří i čejkovické Víno Sýkora. Vinařství, jež prodává své produkty ve 14 vinotékách a u dalších odběratelů po celém Česku, čeká s nabídkou burčáku na konec srpna, až budou jejich hrozny plně vyzrálé.
„Poptávka je velká a stabilní. Ale na burčák máme jen minimální zlomek úrody. Ta by letos vůbec nemusela být díky optimálním podmínkám špatná. Možná ještě lepší než loňská. Ale jsme teprve na začátku a poslední slovo má vždycky příroda,“ svěřuje se šéf vinařství Michal Bureš.
Výrazem burčák se může podle vinařského zákona označovat jen částečně zkvašený mošt z vinných hroznů daných parametrů (například limit obsahu alkoholu, žádná přidaná voda, limitované obohacování cukrem) pocházejících výhradně z vinic na území Česka.
Inspektoři ve střehu
Dodržování pravidel kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Loni inspektoři zkontrolovali 290 provozoven nabízejících burčák nebo částečně zkvašený hroznový mošt z dovezených hroznů a odebrali pro laboratorní rozbory celkem 61 vzorků. Z toho zákonným limitům nevyhovělo deset vzorků, což bylo nejvíc od roku 2013.
CO JE BURČÁK ■ Částečně zkvašený mošt výlučně z vinných hroznů. ■ Název burčák lze používat pouze u produktu z hroznů sklizených na území ČR. Pochází-li z dovozu, musí být označen jako částečně zkvašený hroznový mošt. ■ Zneužití názvu burčák se považuje za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech zahajuje správní řízení o uložení pokuty. ■ Za nejlahodnější se považuje ve stadiu, kdy tzv. vaří (fáze bouřlivého kvašení). V tuto dobu má optimální poměr cukru a alkoholu. ■ Jeho prodej je povolen pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. ■ Minimální obsah alkoholu je 1 %, nejčastěji 4–7 %. Zdroj: Českápotravina.cz |