BUDETE POTŘEBOVAT:
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 75 g másla
- 1 žloutek
Na náplň:
- olivový olej
- 25 g másla
- 250 g červené cibule
- 100 g klasické cibule
- 1 vejce
- 200 g plnotučné smetany
- 200 g slaniny na plátky
Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a utřeme do hladkého těsta. Pokud není příliš vláčné, je možné přidat lžíci studené vody. Hotové těsto necháme minimálně jednu hodinu odležet v lednici. (Je možné si ho ale také připravit dopředu, v lednici bez problémů vydrží i dva dny.) Poté ho vyválíme a dáme na dno koláčové formy. Propícháme vidličkou a kraje zarovnáme nožem. Těsto pečeme cca 25 minut na 150 stupňů.
Připravíme si náplň. V pánvi rozehřejeme máslo, olivový olej a přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli. Po změknutí přidáme nakrájenou slaninu a směs vaříme 10 minut. Poté ji rozprostřeme do upečeného korpusu. Vedle v míse dochutíme smetanu a vejce solí a pepřem. Rozšlehanou směs nalijeme na těsto a pečeme na 160 stupňů cca 25 minut. Povrch musí zezlátnout a uprostřed být pevný.
Hotový koláč podáváme nejlépe teplý anebo minimálně ještě ten den studený. Pokud koláč vydrží do druhého dne, doporučuji ho ohřát v troubě.