130 let
Cibulový koláč

Cibulový koláč | foto: Kulinární studio Mafra

Recept

K snídani i večeři. Zkuste jednoduchý recept na cibulový koláč

Jídlo
  •   5:00
Co by se po všech těch sladkostech provázejících vánoční svátky mohlo hodit k večeři? Cibulový koláč, slaný, přesto s nasládlou chutí cibule.

BUDETE POTŘEBOVAT:

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 75 g másla
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • olivový olej
  • 25 g másla
  • 250 g červené cibule
  • 100 g klasické cibule
  • 1 vejce
  • 200 g plnotučné smetany
  • 200 g slaniny na plátky

Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a utřeme do hladkého těsta. Pokud není příliš vláčné, je možné přidat lžíci studené vody. Hotové těsto necháme minimálně jednu hodinu odležet v lednici. (Je možné si ho ale také připravit dopředu, v lednici bez problémů vydrží i dva dny.) Poté ho vyválíme a dáme na dno koláčové formy. Propícháme vidličkou a kraje zarovnáme nožem. Těsto pečeme cca 25 minut na 150 stupňů.

Připravíme si náplň. V pánvi rozehřejeme máslo, olivový olej a přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli. Po změknutí přidáme nakrájenou slaninu a směs vaříme 10 minut. Poté ji rozprostřeme do upečeného korpusu. Vedle v míse dochutíme smetanu a vejce solí a pepřem. Rozšlehanou směs nalijeme na těsto a pečeme na 160 stupňů cca 25 minut. Povrch musí zezlátnout a uprostřed být pevný.

Hotový koláč podáváme nejlépe teplý anebo minimálně ještě ten den studený. Pokud koláč vydrží do druhého dne, doporučuji ho ohřát v troubě.

Autor: