DIM SUM
Na těsto:
- 200 ml light kokosového mléka
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
Na náplň:
- 1 balení marinovaného tofu
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- hrst čerstvého koriandru
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce kokosového oleje + na restování
- půl či celá lžíce drceného římského kmínu dle chuti
- půl lžíce mletého anýzu dle chuti
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička kurkumy
- půl lžičky mletého zázvoru
- půl lžičky mleté skořice
- chilli a pepř dle chuti
Navrch:
- 2 lžíce černého sezamu
- jarní cibulka
- libovolná omáčka k servírování
Tofu rozňahňáme vidličkou a naložíme do směsi oleje, sójovky, utřeného česneku a koření. Necháme alespoň hodinku odpočinout v lednici. Jarní cibulku nakrájenou na kroužky hodíme na rozpálený kokosový olej, po chvilce přidáme nadrobno nasekaný koriandr a nakonec i tofu. Vše krátce orestujeme a necháme vychladnout.
Do směsi mouky a soli postupně zapracujeme kokosové mléko a vzniklou neforemnou hroudu se pokusíme proměnit v krásně hladké a nelepivé těsto. Na pomoučeném vále z něj vyválíme přibližně půl centimetru silnou placku, ze které vykrájíme kolečka akorát tak do dlaně (cca 8 cm). Doprostřed pak nahňácáme lžíci náplně a zabalíme buď jednoduše jako knedlíky, anebo třeba do tvaru měšce. Každý kousek následně uložíme do papírového košíčku na muffiny, knedlíčky se tak nebudou lepit k pařáku.
Do většího hrnce nalijeme několik centimetrů vody, kterou přivedeme k varu. Jakmile nad hrnec umístíme pařák s knedlíčky, voda by měla už jen lehce probublávat. Knedlíky vaříme v páře přibližně 5 minut. Podávat je můžeme takto obyčejně, nicméně mnohem víc chutnají osmažené dokřupava. V každém případě je nakonec nezapomeneme posypat sezamovými semínky, pokrájenou jarní cibulkou a přihodit k nim oblíbenou omáčku. Doplnit je můžeme také kousky čerstvé limetky.