Bohužel, u nás to mělo trošku jinou pachuť, částečně i díky článku na serveru iDNES.cz. Díky tomu napsal jeden krásný příspěvek na Facebook kuchař Ondřej Slanina, na který zareagoval i generální ředitel hotelu Michal Chour.
Originání text z FB Ondřeje SlaninyFrom: Chour, Michal Sent: Tuesday, March 27, 2018 12:43 PM To: drahorad@ctk.cz Subject: Michelin Vazeny pane Drahorade, Moc dekuji za vzneseny dotaz. Tak jak jsme si uzivali a byli stastni ze zisku ci obhajoby Michelinske hvezdy, tak nas stejne mrzi jeji ztrata. Nejsme schopni rici, co presne k tomuto rozhodnuti inspektory vedlo. To mimo jine potrvrzuje nezavislost hodnoceni. Musim potvrdit, ze zpetnou vazbu hostu nebereme na lehkou vahu. Pozadavky hostu velmi peclive vyhodnocujeme. I nadale se budeme snazit o co nejlepsi gastronomicke zazitky a skvely servis. Servis je mimochodem hodnocen stejne kvalitne jako v minulych letech a nejlepe z ocenenych restauraci. Nyni pred nami stoji vyzva. Chceme vyuzit tohoto hodnoceni k dalsim zmenam, ktere upevni pozici restaurace Alcron na ceske gastronomicke scene, protoze i po ztrate hvezdy tam restaurace Alcron bezesporu patri. Mimo jine i tim, ze dochazi k dlouhodobe planovane personalni zmene na pozici Head Chef restaurace Alcron, kde nas opusti Pavel Bycek a od 1.4.2018 nove nastupuje Jakub Cerny, ktery se po mezinarodnich zkusenostech do nasi restaurace vraci. Jak se rika, kazdy konec je zacatkem neceho noveho. A proto i my udelame vse proto, abychom se o hvezdu v letosnim roce opet poprali. Dekuji a preji hezky den, Michal Chour |
Bohužel v emailu je zmíněný pouze Pavel Býček (head chef), který je šéfkuchař restaurace. Procházel jsem historii na iDNES.cz a jakmile byla obhájena hvězda, tak ve zprávách vždy figurovalo jméno šéfkuchaře hotelu Romana Pauluse. Proto mě to dost mrzí. V Alcronu jsem strávil pár hezkých let. Otázkou je, proč letos není jmenovaný ten, který tam byl každý rok napsán?
Další smolař
A pak je tu další smolař Pavol Pavlík, který vedl Bistrot 104, to získalo Biba. Ale bohužel Pavol už v Bistrotu není. Není tam ani jeho tým a ani tým po něm. Je tam nový tým, který k tomu přišel jak slepý k houslím. Vyrojila se spousta spekulací, proč se to stalo a co za tím stojí.
Další info je ztráta a vyškrtnutí dvou restaurací s oceněním BIB. Konkrétně SaSaZu a Aureole.
Suma sumárum.
Gastronomie v České republice vzkvétá. Otvírá se spousta nových, zajímavých podniku, ale Michelin to vidí jinak. A dle hodnocení komisařů, jsme na tom hůř. Ať tak, či tak. Vařme pro lidi, styl, který se vám líbí a kuchyni, kterou máte rádi, bez diktátu.
V zahraničí bylo několik kuchařů, kteří spáchali sebevraždu, protože ztratili hvězdičku a nevydrželi ten tlak. Ale o tom život není. Život je krátký, užívejme si s rodinou, dětmi, přáteli, kamarády a kolegy.
Někteří restauratéři se vzdali ohodnocení nebo si nepřejí být ohodnoceni. Naposledy světoznámý Sébastien Bras z restaurace Le Suquet, která má tři hvězdičky a je jednou z 27 restaurací ve Francii, co je získala. Chce mít čistou hlavu a vařit s radostí bez stresu.
Gratulace Oldovi Sahajdákovi a týmu restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a také Radku Kašpárkovi a týmu restaurace Field. Všem, co obhájili Biby.
Radek DavidJako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do svých slavných restaurací La Veranda a Babiččina zahrada v Praze. Nyní se stará o ještě o The Bistro. Do toho 6x ročně odlétá na Ukrajinu, kde se vytváří menu v restauraci La Verandu a síť 6 restaurací Fajnaja familie. Kuchařskou kariéru začal po vojně v hotelu Adria Praha, restauraci Rybí trh a hotelu Radisson SAS Alcron Praha. Jeho srdcová záležitost je restaurace je La Veranda, která je doporučovaná Michelinem, bylo to jeho první šéfkuchařské místo a je otevřená už 16 let a připravuje zde moderní francouzsko-italskou kuchyni s asijským dotekem. Každoročně odjíždí na pracovní stáže do zahraničí. Už měl možnost vařit v Provance La Chassagnette, v Piemontě Violetta, v Londýně prošel restaurace Dinner by Heston Blumenthal, Marcus, Story, Typing Room, Pied a Terre , Alyn Williams at the Westbury, L´Autre Pied, Ametsa with Arzak instruction, The Ledbury, Latium, atd. Podílel se jako autor na knihách Bio menu, Sexy moderní česká kuchyně a spolupracuje na knihách s Romanem Vaňkem z Prakulu, kde i jako lektor školí. Rád předává zkušenosti a dělí se nimi na veřejném facebookovém profilu. |