Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Džem s pálenkou či levandulí. Jak na zavařování ovoce?

Jídlo

  6:15
Marmelády a džemy je možné připravovat z celého či na kousky nakrájeného ovoce (jahody, meruňky ap.), případně z ovocného protlaku (např. rybíz). V domácích podmínkách je přitom možné vyrobit je zcela bez chemie a následné sterilizace: ovoce povaříme do potřebné konzistence (že je marmeláda dostatečně pevná, nejsnáz ověříme tak, že jí trochu kápneme na studený talířek – měla by začít tuhnout) a ještě zahorka jí naplníme čisté a suché sklenice. U všech uváděných receptů poté sklenice rychle zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zavíčkované ovoce foto: Shutterstock

JABLKOVÁ POMAZÁNKA („NUTELLA“)

■ 1,5 kg jablek

■ 3 lžíce kakaa

■ 200 ml vody

■ 2 balíčky vanilkového cukru

■ 200 g kvalitní hořké čokolády

■ 300 g cukru krupice

■ 1 pudinkový prášek (nemusí být)

Jablka očistíme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme nebo nakrájíme na menší kostičky, vložíme do hrnce spolu s vodou a polovinou celkového množství cukru a povaříme doměkka. Poté rozmixujeme dohladka, přidáme zbytek cukru, vanilku, kakao a rozlámanou čokoládu a na mírném plameni mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pokud je směs příliš řídká, můžeme do ní vmíchat pudinkový prášek rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povařit. Používáme podobně jako marmeládu nebo alternativu klasické nutelly – například na pečivo nebo na palačinky.

Jablková pomazánka

POVIDLA BEZ MÍCHÁNÍ

■ 3 kg švestek

■ 0,5 kg cukru krupice

■ 120 ml octa

■ 1 vrchovatá lžička mleté skořice

■ 50 –70 ml rumu (nemusí být)

Švestky vypeckujeme a vložíme do co možná nejširšího hrnce. Zalijeme octem a zasypeme cukrem, od této chvíle je nebudeme míchat. Pak přiklopíme a necháme v chladu 24 hodin stát. Následně hrnec bez poklice postavíme na sporák a ovoce přivedeme k varu: nejprve vaříme asi hodinu zprudka, pak teplotu snížíme na minimum a vaříme dalších asi pět až šest hodin. Povidla můžeme také „vařit“ v troubě vyhřáté na 100 stupňů (to trvá o něco déle, asi 7–8 hodin). Nemícháme. Povařená povidla rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme skořici a rum, promícháme a plníme do čistých a suchých sklenic. Pro lepší trvanlivost můžeme povidla před uzavřením sklenic ještě zakápnout trochou rumu.

Povidla bez míchání

VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ

■ 1 kg višní (popř. třešní)

■ asi 0,5 kg želírovacího cukru

■ 100 g hořké čokolády

■ 3 lžíce třešňovice, popř. griotky

Ovoce vypeckujeme, smícháme s želírovacím cukrem a necháme asi hodinu až dvě odležet. Pak lehce rozmixujeme, přidáme čokoládu a přivedeme do varu. Vaříme asi 5 minut, vmícháme třešňovici nebo griotku a horké plníme do sklenic.

Višně v čokoládě

MERUŇKOVÝ DŽEM

■ 1 kg meruněk

■ 250 g krupicového cukru

■ 3 celé skořice (nemusí být)

■ 10 g citrusového pektinu

■ 1/2 citronu

Meruňky očistíme, vypeckujeme a překrájíme. Do kastrůlku se silným dnem nasypeme dvě třetiny cukru, který necháme zvolna zkaramelizovat. Do světlého karamelu vložíme očištěné ovoce, přidáme skořici a za občasného míchání vaříme, dokud meruňky nezměknou. Pektin smícháme se zbylým cukrem, směs přisypeme do kastrůlku s ovocem a vše dobře promícháme. Vaříme ještě asi 4 minuty. Nakonec vmícháme do džemu čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, přivedeme k varu a ještě krátce povaříme. Z džemu vyjmeme celou skořici a naplníme jím sklenice.

Meruňkový džem

MERUŇKOVÝ DŽEM S LEVANDULÍ

■ 2,5 kg meruněk (vypeckovaných)

■ asi 900 g cukru krupice

■ 2 sáčky vanilkového cukru, popř. lžička vanilkové pasty

■ ovocný pektin (nemusí být)

■ levandule podle chuti

Pokud chceme mít džem zcela hladký, zbavíme nejprve meruňky slupky: překrojené je dáme do hrnce s horkou vodou, necháme chvíli stát, pak vybereme a slupku z nich stáhneme. Ovoce vložíme do hrnce, přidáme cukr a vanilku a vaříme do zhoustnutí. Pokud je džem příliš řídký, můžeme v závěru varu přidat trochu přírodního pektinu. Těsně před plněním do sklenic vmícháme do hotového horkého džemu kvítky levandule.

Meruňkový džem s levandulí

RYBÍZOVÁ MARMELÁDA

■ rybíz (i směs červeného a černého)

■ cukr krystal

Rybíz omyjeme. Pokud máme takzvaný odšťavňovací mlýnek („Tutti frutti“), postupně na něm rybíz zpracujeme na pyré. Pokud ne, jen ovoce rozmixujeme a necháme přes noc vykapat přes plátýnko. Vzniklé ovocné pyré (nebo překapanou šťávu) smícháme s cukrem v poměru asi 600 g cukru na kilo protlaku (podle chuti a kyselosti rybízu) a necháme cukr dobře rozpustit. Pak směs v kastrolu po menších dávkách svařujeme na marmeládu.

Rybízová marmeláda

ANGREŠTOVÉ ŽELÉ S VANILKOU

■ 850 ml angreštové šťávy (z asi

1400 g angreštu)

■ 300 ml jablečného moštu

■ 500 g krupicového cukru

■ 1 vanilkový lusk

■ 200 g angreštu

■ 1/2 lžičky kyseliny citronové

Angrešt omyjeme a odšťavníme v odšťavňovači. Jablečný mošt nalijeme do kastrůlku se silným dnem a pozvolna necháme zredukovat na polovinu objemu. Přidáme angreštovou šťávu, cukr, vanilkový lusk a zvolna vaříme dalších asi 20 minut (nebo do požadované hustoty). Při vaření sbíráme z povrchu pěnu. Po svaření rozvar přecedíme přes husté plátýnko a získanou šťávu znovu přivedeme k varu. Přidáme očištěný angrešt rozkrojený na poloviny, půl lžičky kyseliny citronové a necháme znovu přejít varem.

Angreštové želé s vanilkou

OVOCNÉ ŽELÉ

■ 500 g ostružin

■ 300 g višní

■ 300 g borůvek

■ 6 stonků levandule (nemusí být)

■ 1 citron

■ 500 g želírovacího cukru

■ 100 ml bílého rumu

Ovoce očistíme, rozmixujeme a v kastrůlku se silným dnem přivedeme k varu, společně s levandulí vaříme asi 5 minut. Pak propasírujeme přes husté sítko. Šťávu dáme znovu do kastrůlku, přidáme citronovou šťávu a opět cca 20 minut za stálého míchání vaříme. Znovu přecedíme přes husté plátýnko, přidáme želírovací cukr a krátce povaříme. Odstavíme a vmícháme rum.

Ovocné želé

MALINOVO-BORŮVKOVÝ DŽEM S PÁLENKOU

■ 600 g malin

■ 400 g borůvek

■ 500 g želírovacího cukru v poměru 2:1

■ 1/4 lžičky kyseliny citronové

■ 100 ml ovocné pálenky (meruňkovice, višňovice)

Maliny a borůvky očistíme a asi jednu čtvrtinu od každého druhu odložíme stranou. Zbylé ovoce dáme do hrnce a rozmačkáme. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme do změknutí. Přidáme želírovací cukr 2:1, kyselinu citronovou a zbylé celé ovoce. Znovu na mírném ohni povaříme, přibližně 5 minut. Odstavíme z ohně, přidáme pálenku a plníme do sklenic.

Malinovo-borůvkový džem s pálenkou

Autor:
Témata: cukr, ovoce, Sklenice, El-Džem

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...