Sobota 21. května 2022, svátek má Monika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vyhlášenými restauracemi se prohnala voda. Improvizují a vaří dál

Jídlo

  7:00
PRAHA - Voda se zastavila jen pár centimetrů od vchodu a sklep je zaplavený úplně. Přesto v bistru obnovili jednu nabídku ze stálého menu a úspěšně improvizují. Jinde takové štěstí neměli. Oblíbená restaurace v Ústí je pod vodou, společnost Český chřest má zkažený konec sezóny. A majitelé doufají, že nebudou muset s pěstováním skončit.

Voda se zastavila dva centimetry před vchodem, popisuje majitelka bistra Blackdog Cantina. foto: Eva Van Wagenen

"Sem tam nějaká louže," směje se s hořkostí v hlase provozní pivovaru Na Rychtě Ladislav Malý. Ve skutečnosti je v pivovaru přes dva metry vody, která ale od čtvrtka klesá. Do té doby si Na Rychtě netroufají odhadnout míru škody. Doufají ale, že otevřít budou moci co nejdříve. "Moc milým překvapením je podpora zákazníků. Píší nám přes sociální sítě a volají, že nám přejí brzké otevření," říká Malý.

Kdo ještě doplatil na povodně?

Snad nekončíme, hlásí chřest

Potřebný optimismus neschází ani u Mělníka. "Válčíme, jak to jde a doufáme, že nekončíme," říká Pavel Uhlíř ze společnosti Český chřest. O poznání vážnějším hlasem už popisuje, že velká část polí je stále pod vodou. Na zbytku plochy se ale sklízí. Až opadne voda, začne teprve obhlížení škod.

Zaplavené pole s českým chřestem
Pole u Mělníka s českým chřestem jsou z velké části zaplavená. Majitelé doufají, že společnost nebude muset skončit.

"Je dost možné, že nám to ty pole sebere s sebou. Když tam byly dva metry vody a proud, je možné, že to vzalo ornici i s kořeny chřestu. Poškodí nás to minimálně na ztrátách, jedeme na 50 procent," vysvětluje Uhlíř.

Hamburgery budou, i s vodou ve sklepě

Naproti tomu známé berounské bistro Blackdog Cantina ve čtvrtek znovu otevřelo. "Zachránili jsme před povodní lednice a mrazáky a začínáme vařit s omezeným sortimentem," popisuje pro server Lidovky.cz majitelka Eva Van Wagenen.

Zatím funguje restaurace v provizorních podmínkách, chybí skladovací prostory, které jsou stále zatopeny, takže některé suroviny budou pravděpodobně docházet. "Možná nám o víkendu dojde vařené maso, ale burgery určitě budou," říká majitelka s evidentní úlevou v hlase. Voda se prý v restauraci zastavila dva centimetry před vstupem.

S úklidem pomáhají i hosté

Hůře je na tom pražská restaurace Podolka. "Měli jsme tu zhruba metr vody, ta už opadla, takže jsme se pustili do práce. Vytrháváme podlahy a když budeme mít štěstí, v průběhu příštího týdne znovu otevřeme," říká provozní Nikol Vobořilová. "Hosté se nám ozývají, volají a někteří dokonce sami přišli pomoct. Ohlasy jsou opravdu pozitivní," chválí si provozní.

Zatopená restaurace Podolka
Restaurace Podolka byla kompletně zatopená, hned po opadnutí vody začali majitelé s opravami a příští týden prý chtějí znovu otevřít.

Úplně zaplavená je i restaurace Labská bašta z Ústí nad Labem. "Co bude dál zatím nevíme, rádi bychom pokračovali. Počkáme až opadne voda, pak to vyhodnotíme," vzkázal Petr Stráda, provozní restaurace. 

Co potopa napáchala začínají pomalu sčítat i v Rybářství Třeboň. "Budeme mít veliké škody na rybách, 340 rybníků je zasažených," říká generální ředitel společnosti Jan Hůda. "Teď musíme počkat, až voda opadne a uvidíme skutečný rozsah," říká s tím, že odhadovat zatím nic nechce. Na rybí restaurace ale prý povodně vliv mít nebudou. "Povodně se týkají hlavně mladších ročníků ryb a to si zařídíme, tam nemusí být žádná obava," mírní situaci Hůda.

FOTOGALERIE: Lidé začali uklízet spoušť

S úklidem začali i lidé ze Svobody nad Úpou. Do domů a zahrad jim natekla voda, která se valila po silnici od Jánských Lázní. (4. června)

Voda je nezatopila, přesto je povodeň poškodí

Překvapivě bez poškození vyvázla restaurace v přístavu Marina Vltava v Nelahozevsi. Přestože areál zaplavila voda, restaurace funguje dál. Voda se do ní nedostala, pouze přístupová cesta byla neprůjezdná. "Omezili jsme činnost, nebylo možné se sem dostat autem, protože byl zaplaven podjezd pod tratí," vysvětluje provozovatel Jaroslav Falber.

Teď už je cesta volná, takže se k restauraci mohou dostat dodavatelé i hosté. Přesto bude trvat, než se provoz vrátí do starých kolejí. "Kdo by teď jezdil na večeře? Vaříme zatím spíš pro obsluhu," posteskne si Falber. Povodeň dokáže uškodit i bez zatopení.

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Nohy v teple a suché prádlo: Otestujte s námi odolný sušák od Viledy
Nohy v teple a suché prádlo: Otestujte s námi odolný sušák od Viledy

Nemáte doma sušičku a trápíte se po každém praní se svým starým sušákem? Získejte jeden od Viledy. Právě na něm snadno usušíte ložní prádlo i...