130 let
Špagety, makaróny, linguine, penne, lasagne, fusilli, ravioli,...

Špagety, makaróny, linguine, penne, lasagne, fusilli, ravioli, gnocchi...těstovin jsou stovky druhů. | foto: Shutterstock

Ital ročně spořádá v průměru 23,5 kilo těstovin. Salvadořan jen necelé kilo

Jídlo
  •   7:00
MILÁN - Italové jsou největšími konzumenty těstovin, každý z nich jich rok co rok spořádá 23,5 kilogramů. U příležitosti světového dne těstovin o tom informovala agentura AFP.

Centrem 19. světového dne těstovin se stala brazilská metropole S?o Paulo. Tématem letošního výročí je „těstovinové jídlo, jež nakrmí celý svět“.

Mezi lety 1997 a 2016 stoupla produkce těstovin celosvětově o 57 procent z 9,1 milionu tun na 14,3 milionu tun, uvádí Mezinárodní organizace pro těstoviny (IPO).

Domácí těstoviny s humrem podle michelinského šéfkuchaře Gordona Ramsayho

Itálie, z níž vzejde 3,2 milionu tun těstovin ročně, produkuje celosvětově jedno ze čtyř zkonzumovaných těstovinových jídel. Země na Apeninském poloostrově si v tomto ohledu drží prvenství před Spojenými státy, Tureckem a Brazílií.

Co se týče spotřeby na hlavu a rok, až daleko za Italem s 23,5 kilogramy těstovin se umístili Tunisan (16 kilogramů) a Venezuelan (12 kilogramů). Salvadořan na opačné straně žebříčku zkonzumuje sotva jeden kilogram těstovin ročně.

Autor: ČTK