Pátek 2. června 2023, svátek má Jarmil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Jak z manga vydolovat lahodnou dužinu? Jděte na to jako detektiv Hercule Poirot


Mango (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium
Bez manga se neobejdou letní sorbety, smoothie, pikantní mangová čatní, hodí se i do BBQ marinád, salátů a koktejlů. Jeho chuť je návyková. Jak mango vybírat a jak z něj vydolovat lahodnou dužinu?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Hlavně nejezte nemyté ovoce, nabádal knižní průvodce po Srí Lance, kterou jsem kdysi brázdila. Jenže když jedete vyprahlou zemí z výletu a u cesty k vám ušmudlaný klučina natáhne ruku s čerstvě rozkrájeným mangem, nemůžete si pomoct. Na tu slastnou chuť kořeněnou provinilostí nikdy nezapomenu.

Naštěstí si dobře uzrálé mango můžeme vychutnat i u nás, kde si ho lze i umýt. Exotické ovoce s oranžovo-žlutou, sladce opojnou aromatickou šťavnatou dužinou, které má uvnitř velkou placatou dřevnatou pecku, je chuťovou rozkoší. Neroste na palmách, ale statných listnatých stromech – mangovnících – dorůstajících do výšky až dvacet metrů. Mango je považováno za páté nejvíce konzumované ovoce na světě po citrusech, banánech, hroznech a jablkách. Původně pochází z jihovýchodní Asie a dnes se pěstuje ve všech tropických oblastech světa. 

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor:

Recept: Tortilla s grilovaným kuřecím masem a ajvarem
Recept: Tortilla s grilovaným kuřecím masem a ajvarem

Polovinu jogurtu dáme do misky, smícháme s kmínem, kajenským pepřem, sójovou omáčkou a utřeným česnekem.