Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Jak z manga vydolovat lahodnou dužinu? Jděte na to jako detektiv Hercule Poirot


Mango (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium
Bez manga se neobejdou letní sorbety, smoothie, pikantní mangová čatní, hodí se i do BBQ marinád, salátů a koktejlů. Jeho chuť je návyková. Jak mango vybírat a jak z něj vydolovat lahodnou dužinu?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Hlavně nejezte nemyté ovoce, nabádal knižní průvodce po Srí Lance, kterou jsem kdysi brázdila. Jenže když jedete vyprahlou zemí z výletu a u cesty k vám ušmudlaný klučina natáhne ruku s čerstvě rozkrájeným mangem, nemůžete si pomoct. Na tu slastnou chuť kořeněnou provinilostí nikdy nezapomenu.

Naštěstí si dobře uzrálé mango můžeme vychutnat i u nás, kde si ho lze i umýt. Exotické ovoce s oranžovo-žlutou, sladce opojnou aromatickou šťavnatou dužinou, které má uvnitř velkou placatou dřevnatou pecku, je chuťovou rozkoší. Neroste na palmách, ale statných listnatých stromech – mangovnících – dorůstajících do výšky až dvacet metrů. Mango je považováno za páté nejvíce konzumované ovoce na světě po citrusech, banánech, hroznech a jablkách. Původně pochází z jihovýchodní Asie a dnes se pěstuje ve všech tropických oblastech světa. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: