Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jednoduché vaření v náročných dnech: čočkový salát nebo domácí hummus

Jídlo

  5:37
Razantní vládní opatření posledních dní mnohé „uvěznila“ doma. Školy jsou zavřené, rodiče zůstávají s dětmi, učí se s nimi, pracují mimo kancelář a denně vaří. A co vhodného připravit, abyste v kuchyni trávili co nejméně času? Inspirujte se tipy na rychlé pokrmy, které nejen zasytí, ale i posílí imunitu.

Dvojitá dávka cizrny. Kromě základu je možné použít ji taky na ozdobu, opečená dokřupava chutná trochu jako oříšky. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Potraviny či nezbytně nutné zboží nakupujte v menších obchodech. Návštěvu velkých supermarketů vynechte. Nedělejte si přehnané zásoby jídla. I v současném nouzovém stavu naší republiky jsou sklady plné. Zakrývejte si nos i ústa rouškou, šátkem, šálou nebo rolákem. 

Maximálně využijte základní suroviny, které jsou univerzální, vydatné a jednoduché na přípravu a současně nejsou drahé. Vybírejte suroviny co nejkvalitnější. 

Medvědí česnek na pět způsobů. Jak jej připravují šéfkuchaři?

„Za surovinu číslo jedna považuji vločky. Jsou nabité živinami a využít je můžete téměř do všech pokrmů,“ říká Barbora Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti Probio. Připravit z nich lze sladké i slané placičky, snídaňové kaše, domácí müsli a granolu, karbanátky i zavářku do polévek. Kromě ovesných vloček ochutnejte i žitné, ječné, špaldové, pohankové, jednozrnkové, rýžové a další.

Medvědí česnek

Neseďte celé dny zavření doma, na procházky do přírody se karanténa nevztahuje a nejlepší prevencí a posílení organismu je slunce, čerstvý vzduch a pohyb. V přírodě hledejte divoký plevel. V těchto dnech dorůstá medvědí česnek, z kterého připravíte skvělé pesto i jednoduchou pomazánku. Začínají růst kopřivy, první lístky pampelišek a na zahrádce pažitka.

Skvělé jsou ale také ječné či špaldové kroupy. Navařte si jich klidně větší množství a část použijte na rizoto, část jako přílohu, část rozmixujte na kaši či pomazánku a zbytek zamrazte, budou se vám hodit k přípravě jídel. Chutnají s brynzou a zelím, grilovanou kořenovou zeleninou, špenátem i čerstvým kozím sýrem. 

Puy čočka patří mezi k těm nejlahodnějším

Nenáročná na přípravu je čočka (červená, tmavě zelená, hnědá, černá) luštěnina plná železa, selenu, fosforu nebo draslíku. Beluga (čočka černá) se hodí na salát. Červená čočka (loupaná) je skvělá do kaše, polévek i pomazánek, navíc nenadýmá, při vaření se krásně rozpadne a mohou ji už i malé děti jako jeden z prvních příkrmů. 

Salát z červené čočky

Ingredience: 250 g červené čočky, 250 g zelené čočky, jarní cibulka, 1 větší paprika, rýžový ocet, balzamico creme, olivový olej, sůl, pepř

Dětem chutná červená čočka mnohem víc než klasická hnědá, protože je sladší. Nebojte se ji dochutit – třeba indickou směsí garam masala, olivovým olejem, kurkumou nebo čerstvou zeleninou

Postup: Oba druhy čočky uvaříme doměkka, papriku a cibulku nakrájíme na drobné kostičky. Všechny suroviny smícháme a ochutíme rýžovým octem, balsamikem, olivovým olejem, solí a pepřem. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.

Cizrna (římský hrách) má všestranné využití – do zeleninových směsí, do salátu, polévek či na skvělou pomazánku hummus. Kuskus, polenta či bulgur chutnají výborně nasladko i naslano.

Hummus

Ingredience: 500 gramů cizrny, 150 gramů tahini, šťáva z jednoho citronu, 1 velká lžička soli, 2 lžičky jedlé sody

Příprava: Cizrnu namočte na noc do vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu pořádně propláchněte čistou vodou a vařte s jedlou sodou na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny. Jedlá soda urychlí změknutí. Vychladlou cizrnu mixujte a postupně přidávejte ledovou vodu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do hladké kaše pak vmíchejte tahini (sezamovou pastu) a ještě chvíli mixujte. Poté přidejte citronovou šťávu a sůl, znovu rozmixujte a ochutnejte.

Dip: Hrst na jemno nakrájené petrželky smíchejte s nasekaným česnekem a paprikou. Osolte a zalijte extra panenským olivovým olejem.

Autor:
Témata: salát, čočka, sůl