Pondělí 10. srpna 2020svátek má Vavřinec 30 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Klasický Texas. Jak na dýňové chilli con carne, poradí blogerka

Chili con carne | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chili con carne | foto: Lucie Grusová

Chilli con carne je klasický texaský pokrm. V překladu název znamená směs s masem (ne s fazolemi, jak si spousta lidí chybně myslí). Receptů na pravé chilli je nespočet, každá rodina v Americe či Mexiku má to svoje. Při jeho přípravě hodně záleží na vaší chuti, základem by ale mělo být hovězí maso a samozřejmě chilli papričky.

Dýňové chilli con carne

  • 1 kg čerstvých rajčat nebo 800 g loupaných rajčat z konzervy
  • 30 g sádla
  • 100 g cibule
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • chilli papričky nebo koření podle chuti
  • 150 g červené nebo žluté papriky
  • 3 kostičky hořké vysokoprocentní čokolády (ve Whole30 variantě nahraďte 3 lžičkami hořkého kakaa)
  • 2 dcl vody nebo vývaru
  • 300 g máslové dýně nebo hokaido
  • sůl
  • pepř

Postup: Pokud použijete čerstvá rajčata, začněte tím, že je ze spodní strany nařízněte zářezy ve tvaru kříže. Vložte je do hrnce a zalijte vařící vodou tak, aby byla všechna ponořená.

Po cca 5 minutách teplou vodu slijte a na rajčata naopak nalijte co nejvíce studenou vodu. Tím se začne odlupovat slupka a rajčata vám půjdou krásně „svléknout“. Čím zralejší rajčata máte, tím lépe to půjde.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Oloupaná rajčata nakrájejte na kostky. Pokud se vám nechce „patlat“ s čerstvými rajčaty, nebo není jejich sezóna, můžete je nahradit konzervovanými loupanými rajčaty. Na sádle zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte mleté hovězí maso, které při míchání „drobte“ vařečkou na co nejmenší kousky (aby se maso neopeklo do větších hrudek).

Až se vypeče šťáva, kterou maso pustilo, přidejte rozdrcený česnek, římský kmín a sladkou i uzenou papriku. Masovou směs s kořením krátce osmahněte (ne příliš dlouho, ať paprika a česnek nezhořkne). Pak přidejte sůl, pepř, podle chuti nakrájené chilli papričky nebo chilli koření, na kostičky nakrájenou čerstvou papriku, rajčata a hořkou čokoládu (tu lze nahradit neslazeným kakaem či instantní kávou).

Podle potřeby přilijte 2 dcl vody nebo vývaru.

Směs přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu plotýnky, hrnec zakryjte poklicí a vše nechte za občasného promíchání jemně probublávat 1 hodinu. Po hodině varu přidejte na kostičky nakrájenou dýni (máslovou dýni oloupejte, hokaido stačí jen omýt) a vařte zakryté dalších cca 40 minut. Na závěr hrnec odkryjte, mírně zvyšte teplotu plotýnky a vařte, dokud chilli nezhoustne a dýně nebude krásně měkká. Ochutnejte a podle potřeby směs případně osolte a opepřete.

Pokud chcete docílit maximální chuti, nechte chilli uležet do druhého dne. Jinak můžete samozřejmě hned podávat. Dýňové chilli con carne lze servírovat samotné, třeba jen posypané čerstvým koriandrem a na kostičky nakrájeným avokádem. Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete navíc přidat i strouhaný sýr a vše ozdobit lžící zakysané smetany.

A pokud si chcete extra hrát, naplňte směsí tortilly (třeba tyhle z mandlové mouky), zapečte je se sýrem a na talíři ozdobte zakysanou smetanou, avokádem a lístky čerstvého koriandru.

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

Ověřeno: Vyrazte s dětmi do BRuNO family parku a zažijte spoustu dobrodružství
Ověřeno: Vyrazte s dětmi do BRuNO family parku a zažijte spoustu dobrodružství

Užíváte si léto na výletech? Pak pro vás máme tip, kde se děti opravdu vyřádí. Zamiřte do moravské metropole, a to do BRuNO family parku. Najdete...