Neděle 7. června 2020svátek má Iveta, Slavoj 18 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kopřivy v kuchyni. Připravte z nich jarní polévku

Kopřivová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kopřivová polévka | foto: Dej tělu šanci

Veganská polévka s detoxikačním účinkem, vhodná pro všechny metabolické typy. Pastinák a kopřiva se skvěle doplňují a tvoří zajímavou chuťovou kombinaci. Kopřivová polévka je skvělou jarní variantou, jak doplnit železo a kyselinu listovou. Pro polévku doporučuji mladé kopřivy. Tato polévka je ukázkou toho, jak lze skvěle využít zahradní plevel.

Kopřivová polévka

Oheň: 

  • ½ lžičky kurkumy

Země

  • 4 velké pastináky
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • 1 + 2 lžíce přepuštěného másla

Kov:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • kousek muškátového oříšku

Voda:

  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • 1,5 l vody

Dřevo

  • ½ citrónu

Postup: Do zahřátého hrnce přidáme 1 lžíci přepuštěného másla. Pastináky oloupeme, omyjeme, nakrájíme na větší kusy, dáme do hrnce a restujeme. Přistrouháme zázvor a česnek. Zalijeme vodou a přidáme 2 kostky bio bujónu. Necháme probublávat, až je zelenina měkká. Poté přikápneme trochu šťávy z citrónu. Přisypeme kurkumu. Přidáme spařené a nakrájené listy kopřivy (po spaření je přelijte studenou vodou). Necháme 5 minut probublávat. Přilijeme kokosové mléko a přidáme 2 lžíce přepuštěného másla. Rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a dosolíme.

KOPŘIVA DVOUDOMÁ

  •  je hojně rozšířena po celém území republiky bez ohledu na výšková pásma
  • jde o velmi léčivou divokou bylinu
  • obsahuje chlorofyl, betakaroten, vitamín C, fl avonoidy, vitamín B2 a minerály
  • v léčitelství se využívá kořen, listy i květy
  • z kořene se vyrábí tinktura pro růst vlasů
  • díky vysokému obsahu železa je vhodná při chudokrevnosti
  • čaj z listů kopřivy čistí krev a detoxikuje játra
  • listy kopřivy můžeme použít do polévek nebo místo špenátu

Premium

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Krize ho přišla na miliony. „Teď musíme hlavně bojovat a přežít.“ Vláda... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

Premium

Fotbalový bohém Fenin: Jsem jájínek, ale ne troska

Martin Fenin | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Slýchává, jak promarnil svůj talent, on naopak namítá, že toho prožil tolik, co za třicet životů. Bohém Martin Fenin se...

Premium

Bojíte se do MHD? Poradíme, jak vybrat auto za jeden plat

Peugeot 206 a Renault Clio | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pandemie koronaviru zvýšila zájem o nejlevnější auta, která představují bezpečnou alternativu k jízdě v MHD. Porovnali...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!