130 let
Jitka Ilčíková

Jitka Ilčíková | foto: Lenka Požárová

Premium

Rozhovor

Manžel tvrdil, že to nejde, ale já si za tím vytrvale šla, říká krotitelka divokých piv. Z analytičky se stala ‚sládkem‘

Jídlo
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jitce Ilčíkové stačilo na proměnu z finanční analytičky ve sládka našeho jediného pivovaru se spontánně kvašenými pivy pět let na mateřské dovolené. V čem je tento pivní styl komplikovaný i fascinující? A jak chutná pivo zrající v dubových sudech?

Lahví ladných tvarů s barevnými folklorními malůvkami si v pivotéce nešlo nevšimnout. I mezi pivními speciály dost vybočovaly, navíc obsahovaly to nejneobvyklejší pivo na světě. Jitka Ilčíková se nesmířila s tím, že něco nejde, a svůj nápad dotáhla do konce s jiskrou v oku. Jako jediná u nás se specializuje na pivo vyráběné metodou, která stála na počátku pivovarnictví. Její unikátní nakyslá, divoce kvašená piva si žádá trh ve Spojených státech, Kanadě i Japonsku – a propadá jim i čím dál víc Čechů. Wild Creatures (Divoká stvoření) je svérázný pivovar mezi vinicemi na Mikulovsku.

Vzpomenete si, co vám proběhlo hlavou, když jste před čtrnácti lety v Belgii poprvé ochutnala spontánně kvašené pivo?
Ty jo! Tohle je taky pivo? – Byl to zážitek! Napadlo mě, že vlastně nemáme přehled o tom, co všechno může být pivo. Fascinovala mě belgická otevřenost chutím. Mám ráda ležáky, ale ty jsou v chuti jednoduché. U nich jde o tělo a přirozenou hořkost. Kdežto spontánně kvašená piva, kterým se tam říká lambik, jsou neuvěřitelně pestrá chuťová záležitost. Když se takového piva napije neznalý, řekne: Ježiš, to je kyselé! Je tam vinná linka, ale je to doslova návykový faktor. Nedělám ta piva proto, že bych chtěla zákazníky šokovat. Mně to tak prostě chutná.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: