Čtvrtek 28. října 2021, Den vzniku samostatného československého státu
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Květákový steak či burger. Jak rychle připravit veganská jídla?

Jídlo

  6:49
Pudink s ananasem, mangem, kokosem  a semínky chia k snídani, burger k obědu a jako lehkou veganskou večeři připravte grilovaný citrusový „steak“ z květáku. Veganská kuchyně je zdravá a chutná. Pokud je ale člověk nováčkem a chtěl by svůj životní styl změnit, často neví, co vařit a z čeho. Zkuste si připravit celé veganské menu.

Grilovaný citrusový „steak“ z květáku foto: Synergie Publishing

Grilovaný citrusový „steak“ z květáku

  • 1 hrnek (240 ml) pomerančové šťávy
  • ¼ hrnku (60 ml) rostlinného oleje s jemnou chutí
  • 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
  • 2 lžíce (30 ml) sójové omáčky nebo omáčky tamari
  • 1 lžíce (10 g) česneku nasekaného nadrobno
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ½ lžičky červených chilli vloček sůl, podle chuti
  • mletý černý pepř, podle chuti
  • 1 extra velký květák

NA CITRUSOVOU POLEVU (VOLITELNÉ):

  • zbylá marináda
  • 2 lžíce (16 g) kukuřičného
  • škrobu
  • ¼ hrnku (60 ml) vody

Příprava steaků: V mělké misce nebo uzavíratelném igelitovém sáčku ušlehejte pomerančovou šťávu, olej, citronovou šťávu, sójovou omáčku nebo tamari, česnek, hořčici a červené chilli vločky. Podle chuti osolte a opepřete. Z květáku opatrně odkrojte stonek (košťál) a listy. Ostrým nožem nakrá- jejte celou růžici květáku na „steaky“, tedy plátky silné asi 1,5 až 2 cm.

Dejte steaky i kotlety do marinády a nechte přes noc v lednici. Gril nebo grilovací pánev předehřejte na středně vysokou teplotu. Rozložte na ně steaky v jedné vrstvě; zbylou marinádu si schovejte na přípravu polevy, chcete-li.

Nechte steaky grilovat asi 5 minut, dokud na nich nebudou zřetelné stopy po grilovacích drážkách a květák nepůjde z grilu lehce sundat. (Pokud se příliš lepí, ještě není čas ho obrátit ani odebrat.) Otočte a grilujte dalších 5 minut. Sundejte z grilu.

Příprava polevy: Zbylou marinádu dejte do malého hrnce a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu a nechte probublávat. V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a vodu, abyste vytvořili říd- kou kaši. Kaši pomalu nalijte do bublající marinády a míchejte, aby směs zhoustla. Sundejte z plotny. Poleva ještě zhoustne, jak bude chladnout. Nalijte polevu na steaky.

Veganský burger

Pořádně vysoký veganský „burger“

NA MARINÁDU:

  • 1⁄3 hrnku (80 ml) kokosové amino omáčky, sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku nebo Bragg’s Liquid Aminos
  • 2 lžíce (30 ml) balzamikového octa
  • 1 lžíce (7 g) uzené papriky
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička prášku chipotle nebo kajenského pepře
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky sušeného tymiánu asi ½ hrnku (120 ml) vody

NA „BURGER“:

  • 1 středně velká sladká cibule, nakrájená na kolečka 
  • 4 středně velké žampiony
  • Portobello, očištěné
  • 3 středně velké cukety, nakrájené podél na plátky asi půl centimetru silné
  • 1 velká červená paprika, nakrájená podél na plátky
  • 1 středně velký lilek, nakrájený na půl centimetru silné kulaté plátky

NA OBLOHU:

  • 1 velké biftekové rajče, nakrájené na plátky
  • 2 velká avokáda, nakrájená na čtvrtky, nebo 1 hrnek guacamole
  • 1 celý římský salát, omytý, osušený a rozdělený na listy
  • 4 hamburgerové žemle (stoprocentně celozrnné nebo z naklíčené mouky,
  • případně z vašeho oblíbeného bezlepkového chleba)
  • 1 lžíce ochucovadla, jako kremžské hořčice nebo kečupu

Příprava marinády: Dejte do mísy všechny přísady na marinádu a smí- chejte je. Zkuste ochutnat, a pokud je směs příliš slaná, přidejte víc koření, aby vám víc chutnala. Tahle marináda je hodně koncentrovaná, takže při- dejte přibližně ½ hrnku vody, abyste ji zředili.

Příprava „burgerů“: Do marinády vložte cibuli, houby, cukety, červenou papriku a lilek. Zeleninu s marinádou promíchejte tak, aby se zelenina obalila, ale nenechávejte ji v marinádě déle než 2 minuty. Předehřejte gril. Zeleninu ogrilujte na roštu nebo na domácím grilu, až změkne.

Burger pak složte v tomhle pořadí: spodní část žemle, žampion porto- bello, plátek lilku, list salátu, plátek rajčete, 2 nebo 3 plátky cukety, 2 plátky sladké červené papriky, cibule a avokáda nebo guacamole. Vršek žemle zespodu namažte ochucovadlem a přiklopte na zeleninu.

Ananasovo-mangový pudink

Puding s ananasem, mangem, kokosem  a semínky chia

  • 2 až 3 hrnky (480 až 720 ml) kokosového mléka z konzervy
  • 1 ½ hrnku (280 g) mražených ananasových kousků a další na ozdobu, volitelné
  • 1 ½ hrnku (280 g) mražených kousků manga a další na ozdobu, volitelné
  • 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
  • ½ hrnku (60 g) strouhaného kokosu
  • ½ hrnku (120 g) semínek chia kůra z jednoho citronu sladidlo podle chuti, volitelné

Tahle skvělá tropická dobrota je plná přirozeně sladkého ovoce. Je také plná omega-3 mastných kyselin ze semínek chia (šalvěje hispánské). Zbožňujeme texturu těchto semínek. Připomínají nám perličky z tapioky.

Do mixéru dejte 2 hrnky (480 ml) kokosového mléka, ananas, mango a cit- ronovou šťávu a rozmixujte dohladka. (Směs by měla mít konzistenci řídkého mléčného koktejlu, neměla by být příliš hustá.) Nalijte směs do mísy a vmí- chejte kokos, semínka chia a citronovou kůru. Zakryjte a dejte vychladit, aby směs zhoustla. Před podáváním zamíchejte. Pokud je potřeba, vmíchejte víc kokosového mléka, abyste dosáhli správné konzistence. Puding můžete ozdobit kousky ananasu nebo manga.

Recepty pochází z kuchařky Veganská kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Synergie Publishing. 

Autor:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Mohlo by vás zajímat