Pondělí 15. dubna 2024, svátek má Anastázie
130 let

Lidovky.cz

Linecké slepované těsto podle Lukáše Skály

Jídlo

  5:30
Nejoblíbenějším cukrovím v Česku je linecké a vanilkové rohlíčky. Na vánočním stole má tyto dva druhy skoro každá rodina. Jak linecké dělá vyhlášený cukrář Lukáš Skála? Nechte se inspirovat.

Linecká kolečka ze žitné mouky. foto: Shutterstock

Linecké slepované těsto

  • 600 g hladké výběrové mouky
  • 400 g jihočeského másla
  • 200 g moučkové cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • citronová kůra

Postup přípravy těsta: Máslo, žloutek a cukr vyšleháme. Přidáme prosetou mouku a sůl a zaděláme těsto. Zadělané těsto necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Druhý den rozválíme na plát o výšce 3mm a vykrajujeme kolečka. Polovinu koleček necháme plných a druhé polovině vypícháme středy. Pečeme při teplotě 190 °C do světle zlatavé barvy. Po vychladnutí naplníme domácím džemem dle své chuti. My ho plníme naším domácím džemem s višněmi. Finální slepená kolečka posypte moučkovým cukrem.

Autor: