Čtvrtek 19. května 2022, svátek má Ivo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Linecké slepované těsto podle Lukáše Skály

Jídlo

  5:30
Nejoblíbenějším cukrovím v Česku je linecké a vanilkové rohlíčky. Na vánočním stole má tyto dva druhy skoro každá rodina. Jak linecké dělá vyhlášený cukrář Lukáš Skála? Nechte se inspirovat.

Linecká kolečka ze žitné mouky. foto: Shutterstock

Linecké slepované těsto

  • 600 g hladké výběrové mouky
  • 400 g jihočeského másla
  • 200 g moučkové cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • citronová kůra

Postup přípravy těsta: Máslo, žloutek a cukr vyšleháme. Přidáme prosetou mouku a sůl a zaděláme těsto. Zadělané těsto necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Druhý den rozválíme na plát o výšce 3mm a vykrajujeme kolečka. Polovinu koleček necháme plných a druhé polovině vypícháme středy. Pečeme při teplotě 190 °C do světle zlatavé barvy. Po vychladnutí naplníme domácím džemem dle své chuti. My ho plníme naším domácím džemem s višněmi. Finální slepená kolečka posypte moučkovým cukrem.

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....