Sobota 31. července 2021, svátek má Ignác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Lahodnosti mandlí podlehl celý svět. Málo se ví, že Československo bylo v jejich pěstování soběstačné

Mandle | foto: Lenka Požárová

Premium Doporučujeme
Nesmí chybět na vánočce ani v cukroví, dá se s nimi zdobit perník nebo je lze přidávat do moučníků. Méně už se ví, že Česko bylo v pěstování mandlí soběstačné.

Technicky vzato jde o skořápkový plod. Mandle tedy není ořech, ale ovoce. Rozlišují se na sladké, které je možné konzumovat i syrové, a hořké, jež obsahují amygdalin. Ten je ve vyšším množství pro člověka jedovatý, jelikož při štěpení enzymy vzniká i kyanovodík. Hořké mandle se používají kromě potravinářství (kde se toxické látky odstraňují) i v lékárenství. Za královnu mandlí bývá označován španělský druh marcona, který je kratší, kulatější a placatější, o něco sladší a také dražší. Ceněný je tento druh zejména pro vyšší podíl olejů a jemnější chuť.

Přečtěte si celý článek a veškerý další obsah na Lidovky.cz s iDNES Premium

Akční nabídka první měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné? Přihlaste se a čtěte dál.

Autor: