Pětatřicetikilometrový úsek mezi městy Melka Krems (ano, právě odtud pochází kremžská hořčice) je považován za jeden z nejkrásnějších v Dolním Rakousku: Zvlněné kopce, vinoucí se pramínky vinohradů, romantické zříceniny gotických hradů – a mezi tím vším mohutný tok Dunaje. Údolí Wachau, jak se téhle oblasti říká, ale není ideální cíl jen pro cyklisty a milovníky vína – řeka se tu vine i mezi kopci pokrytými nekonečnými lány meruněk. "Jakostní meruňka z Wachau" ostatně získala už před lety chráněné označení původu.
ČTĚTE TAKÉ: |
"Údolí Wachau je známé hlavně pro svá bílá vína, možná nejlepší rakouská vína vůbec – proslulý je především místní ryzlink. Kromě vína se tu ale báječně daří i meruňkám," popisuje Roman Paulus, který se právě u našich jižních sousedů kdysi učil. "I na Moravě sem tam narazíte na nějaké to meruňkobraní, ale zdejší slavnosti meruněk se s nimi nedají vůbec srovnávat. Sem se zkrátka jezdí za meruňkami – na knedlíky, marmeládu, pálenku i ovocné koláče." Mimochodem, tolik ceněnou chuť "Wachauer Marille" má prý na svědomí jedinečné klima údolí Dunaje s dostatkem slunečního svitu, ale i výrazným nočním chladem v jarních měsících.
U nás jsou pro pěstování meruněk nejlepší podmínky na jižní Moravě, nadmořská výška do 250 metrů a dostatek slunce jim dělá dobře. Nejrozšířenější odrůdou je Velkopavlovická, která se stejně jako její slavnější rakouské příbuzné hodí hlavně na kompot, džem a úplně nejvíc do knedlíků.
Zmrzlinový pohár s meruňkami Grand MarnierSuroviny: * vanilková zmrzlina * meruňky * cukr * likér Grand Marnier * vanilka Postup: Nejprve si připravíme cukrový rozvar z cukru a vody (na 200 g cukru použijeme asi 100 ml vody). Svařujeme asi 10 minut, pak do rozvaru přidáme vanilku a trochu likéru Grand Marnier (podle chuti) a meruňky v něm krátce povaříme. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou. |
"V kuchyni meruňky nejsou tak všestranné jako třeba švestky," vysvětluje Roman Paulus, "používají se hlavně do sladkých jídel. Jsou ale i výjimky – třeba Američané je přidávají do nádivky, když pečou krocana." Zpracování meruněk je hračka, jediné, co zabere trochu času, je jejich vypeckování, případně odstranění slupky (například pokud se chystáte vařit z nich džem).
Mistr kuchařRoman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN. |
Při loupání vám pomůže jednoduchý trik: Ponořte meruňky na chvíli do vroucí vody a potom hned zchlaďte – slupka půjde dolů skoro sama. K tomu, aby se pecka snáz oddělila od dužiny, zase stačí poválet ovoce v dlani nebo na pevné podložce.