Mušle sv. Jakuba s koprovým beurre blanc s kapary
- 12 ks mušle sv. Jakuba
- 4 lžíce přepuštěného másla
- sůl, pepř
- tymián, česnek
- citrón
- 1 lžíce másla
- 1/2 květáku
- 12 ks rozinek (sultánky)
- 1 lžíce přepuštěné máslo
- sůl, pepř
- 5 ks šalotky
- 4 dcl bílého vína
- 1 mrkev
- tymián
- kuličky černého pepře
- 2 lžíce smetany
- 250 g másla
- 1 lžíce medu
- citrón
- kopr
- 1 lžíce kaparů
Mušle osolíme a opepříme, zprudka opečeme z obou stran na rozpálené pánvi s přepuštěným máslem. Zmírníme plamen, přidáme česnek, tymián, zakápneme citr.šťávou a přidáme máslo.
Šalotku, mrkev, pepř a tymián svaříme spolu s vínem na sirup. Na mírném plameni přidáme smetanu a postupně vmícháváme kostky ztuhlého másla až se nám vytvoří hladká emulze. Procedíme a přidáme kapary, kopr a dochutíme solí, pepřem, medem a citrónem.
Květák rozdělíme na drobné růžičky a zprudka orestujeme na přepuštěném másle. Dochutíme solí pepřem a přidáme povařené rozinky.