Nenápadný restaurant v pobřežním městečku Paternoster ležícím téměř 200 kilometrů severně od Kapského města zaujal porotu nejen svou rustikální atmosférou, ale například i používáním lokálních plodin rostoucích přímo mezi zdejšími dunami.
Šéfkuchař Kobus Van der Merwe prosazuje v podniku se zhruba dvěma desítkami míst koncept používání vlastních surovin velmi rázně a vyrábí si i svůj chléb či máslo. Jeho restaurace s hrstkou zaměstnanců získala i cenu v kategorii podniků nacházejících se mimo hlavní turistické zóny.
Jeden z organizátorů ocenění a autor známého gastronomického průvodce Joe Warwick prohlásil, že jejich smyslem je představit lidem pestrost zajímavých podniků celého světa, „starých i nových, z luxusních destinací i skromných zařízení“.
V dalších kategoriích se dostalo převážně na evropské podniky. Cenu za originalitu obdržela pařížská restaurace Le Clarence, která podle porotců nabízí takřka bezmeznou zábavnost a kreativitu. Ocenění za společensky odpovědný přístup získal italský podnik Refettorio, který v několika zemích světa nabízí stravování lidem v nouzi. Cenu za spolupráci restaurace s dodavateli dostal podnik Paradiso z irského Corku a jejich dodavatelská farma Gortnanain.
DAVID: Co se dá ukrást v restauraci? Šéfkuchařům pod rukama mizí i recepty |
Porota při hodnocení zavítala i na další kontinenty. Nejlepší nově otevřenou restaurací se stala Inua v japonské metropoli Tokiu, nejlepší atmosféru zase podle porotců najdete v podniku Vespertine v Los Angeles. Jedničkou mezi restauracemi, v nichž seženete místo i bez nutnosti rezervace, je pro změnu Mocotó v brazilském Sao Paulu.