130 let
Květenství černého bezu - ilustrační foto.

Květenství černého bezu - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Recept

Obalené v těstíčku s česnekovým dipem. Usmažte si bezové květy

Jídlo
  •   15:00
Staročeské jídlo, které se stále těší oblibě a připravíte si ho skoro zadarmo? Ano, jsou to smažené květy černého bezu neboli kosmatice či bezové řízky. Můžete si je připravit na slano, ale i na sladko. Záleží na tom, na co máte právě chuť. A jak si lahůdku doma připravit?

Smažené květy bezu (Kosmatice)

  • 4 velké květenství bezu (se stopkou)
  • 2 vejce
  • špetka kypřícího prášku
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
  • práškový cukr na posypání (může být i skořicový cukr)

Postup: Z vajec, mléka, mouky a kypřícího prášku ušlehejte těstíčko, podobné tomu palačinkovému. Květy bezu očistěte a poté namáčejte v hotové směsi (můžete je přitom držet za stopku). Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a květy smažte asi tři minuty dozlatova. Osmažené je pak pokládejte na papírové kuchyňské utěrky, odsajete tak přebytečnou mastnotu.

Podávejte poprášené práškovým cukrem nebo cukrem se skořicí. Slanou variantu vykouzlíte tak, že do směsi přidáte strouhaný sýr (nejlépe parmezán), k smaženým květům pak podávejte česnekový dip.

Autor: Lidovky.cz
Témata: cukr