Sobota 24. října 2020svátek má Nina 15 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Ohnivá pánev s polentovými placičkami podle Karolíny Kamberské

Ohnivá pánev s polentovými placičkami podle Karolíny Kamberské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ohnivá pánev s polentovými placičkami podle Karolíny Kamberské | foto: Každý den je svátek

Některá jídla vás dokážou postavit na nohy i za sychravého listopadového dne. Když jdu domů mrznoucím deštěm, nebývám zrovna nabitá energií. Ale dobře vím, že je potřeba se postavit k plotně a vytvořit nějaké rychlé a hřejivé jídlo, které nás posílí a umožní nám krásný večerní klid.

Pro tyhle příležitosti mám v zásobě jednoduché „minutky“ a jednou z nich je tahle ohnivá pánev. Suroviny na ni jsou úplně běžné a snadno je koupíte cestou domů v první sámošce, kterou budete mít po ruce.

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 g vepřové krkovice
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 8 žampionů
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • sůl a pepř
  • špetka chilli
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • čerstvé oregano na ozdobu
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 konzerva fazolí
  • 6 stroužků česneku
  • velká hrst rukoly

na polentu: 

  • 1 balíček instantní polenty
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrst lístků tymiánu a oregana

Den předem si připravte polentu podle návodu na obalu. Vmíchejte do ní sůl, prolisovaný stroužek česneku, parmazán, tymián a oregano. Pak vyložte fólií zapékací misku, nalijte do ní polentu, zakryjte fólií i shora a dejte na noc do chladničky.

Druhý den připravte ohnivou pánev – maso nakrájejte na nudličky, cibuli na půlkolečka, mrkev na tenká kolečka a žampiony na plátky. Na velké pánvi rozpalte olej. Na něj dejte cibuli, a jakmile zesklovatí, i maso a mrkev. Opékejte, dokud se maso nezatáhne. Vsypte žampiony a opékejte další 3 minuty. Pak přidejte cukr, víno, sůl, pepř, chilli, bobkové listy, oregano, rajčata a česnek a nechte probublávat asi 5 minut. Na závěr vmíchejte hrst rukoly, vypněte plamen a zakryjte.

Plech vyložte pečicím papírem. Polentu nakrájejte na plátky a potřete z obou stran olejem s prolisovaným zbylým česnekem. Položte je na papír, dejte do trouby a použijte gril shora. Krátce grilujte, až povrch zezlátne. Pak otočte a ogrilujte i z druhé strany. Ohnivou směs z pánve podávejte s polentovými placičkami, ozdobte čerstvým oreganem. 

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....