Minimazance
- 15 g droždí
- 50 g třtinového cukru bio
- 100 ml mléka
- 150 g polohrubé mouky pšeničné bio
- 150 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté bio
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- 2 lžíce rozinek (naložených v rumu) bio
- 80 g másla
- 2 žloutky
- vejce na potření
- plátky mandlí
Postup: Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Ohřejte mléko a trochu přilejte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve zbylém mléce nechte rozehřát máslo. Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem, muškátovým oříškem, solí a rozinkami.
Do mísy s moukou přidejte kvásek, přilijte mléko s máslem a rozšlehané žloutky. Zpracujte těsto a nechte hodinu kynout pod utěrkou. Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na 5 kousků. Z každého uválejte pěkné bochánky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nahoře nařízněte ostrým nožem křížky. Nechte kynout 20 minut.
Po vykynutí bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte dozlatova asi 25 minut.