Pica pau
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, propasírovaného
- 1 birdʼs eye paprička, rozpůlená podélně
- 300 g hovězí svíčkové, nakrájené na kostky
- 150 g šunky jamón serrano nebo parma, nakrájené na proužky
- 10 malých nakládaných okurčiček
- 2–3 lžíce bílého vína
- hrst petrželky, nasekané
- 1 citron, nakrájený na čtvrtky
- 150 g nakládané zeleniny (mrkev, cibulky, olivy, květák)
- sůl, pepř
chilli olej:
- 300 ml kvalitního olivového oleje
- 7 nakládaných piri piri, nebo malagueta papriček
- 10 sušených piri piri, nebo malagueta papriček
- 4 stroužky česneku, propasírovaného
- 2 lžíce brandy
- kůra z 1 citronu
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 1 lžíce octa
- 3 bobkové listy
- sůl, pepř
Postup: Nejdřív připravíme chilli olej. Čerstvé i sušené papričky rozmixujeme s trochou vody v mixéru na pastu. Přidáme sůl. Na oleji rozpálíme asi 60 ml oleje. Přidáme chilli pastu, česnek, brandy, citronovou kůru a šťávu, papriku, ocet a bobkový list. Na mírném ohni restujeme asi 4 minuty, dokud se alkohol nevypaří a směs mírně nezkaramelizuje. Odložíme směs stranou a smícháme se zbytkem oleje.
Na pánvi rozpustíme sádlo společně s olivovým olejem. Přidáme česnek, maso a chilli, osolíme a opepříme a smažíme 3–4 minuty. Přihodíme šunku, nakládanou zeleninu a okurky. Zalijeme vínem. Necháme ještě minutu vařit, odstavíme z plamene a přidáme petrželku. Podáváme teplé přímo z pánve, s bílým chlebem nebo bagetou, pokapané citronem a chilli olejem.
Ukázka z knihy Chilli, průvodce světem pálivého jídla.