• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Pica pau

Pica pau | foto: Chilli, průvodce světem pálivého jídla

Recept

Portugalské jídlo pica pau. Proč si k němu dát vychlazené pivo?

Jídlo
  •   4:21
Pica pau znamená portugalsky datel. Název tohoto jídla odkazuje ke způsobu podávání. Kousky restovaného kvalitního hovězího se napichují přímo z pánve na párátka. K tomuto rychlému a jednoduchému hospodskému pokrmu se skvěle hodí vychlazené pivo a čerstvé pečivo k namáčení do omáčky.

Pica pau

  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, propasírovaného
  • 1 birdʼs eye paprička, rozpůlená podélně
  • 300 g hovězí svíčkové, nakrájené na kostky
  • 150 g šunky jamón serrano nebo parma, nakrájené na proužky
  • 10 malých nakládaných okurčiček
  • 2–3 lžíce bílého vína
  • hrst petrželky, nasekané
  • 1 citron, nakrájený na čtvrtky
  • 150 g nakládané zeleniny (mrkev, cibulky, olivy, květák)
  • sůl, pepř

chilli olej:

  • 300 ml kvalitního olivového oleje
  • 7 nakládaných piri piri, nebo malagueta papriček
  • 10 sušených piri piri, nebo malagueta papriček
  • 4 stroužky česneku, propasírovaného
  • 2 lžíce brandy
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce octa
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř

Postup: Nejdřív připravíme chilli olej. Čerstvé i sušené papričky rozmixujeme s trochou vody v mixéru na pastu. Přidáme sůl. Na oleji rozpálíme asi 60 ml oleje. Přidáme chilli pastu, česnek, brandy, citronovou kůru a šťávu, papriku, ocet a bobkový list. Na mírném ohni restujeme asi 4 minuty, dokud se alkohol nevypaří a směs mírně nezkaramelizuje. Odložíme směs stranou a smícháme se zbytkem oleje.

Na pánvi rozpustíme sádlo společně s olivovým olejem. Přidáme česnek, maso a chilli, osolíme a opepříme a smažíme 3–4 minuty. Přihodíme šunku, nakládanou zeleninu a okurky. Zalijeme vínem. Necháme ještě minutu vařit, odstavíme z plamene a přidáme petrželku. Podáváme teplé přímo z pánve, s bílým chlebem nebo bagetou, pokapané citronem a chilli olejem.

Ukázka z knihy Chilli, průvodce světem pálivého jídla.

Autor: Lidovky.cz