Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Připravte si pečeného candáta s pórkovou omáčkou, radí šéfkuchař

Jídlo

  6:23
Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Vojtěcha Vaclavíka z Hergetovy Cihelny na pečeného candáta s pórkovou omáčkou.

Pečený candát s pórkovou omáčkou foto: HERGETOVA CIHELNA

Pečený candát s pórkovou omáčkou

  • 4 filety candáta cca 150 g + kosti nebo ořez

Rybu zbavíme hlavy a ploutví, vykostíme a porce candáta namočíme do 10% slaného roztoku na 10 minut, poté je osušíme a uchováme v lednici. Skelet očistíme, rozdělíme na menší části, propláchneme studenou vodou, osušíme a dále použijeme na omáčku. Pokud máme k dispozici rovnou filety, na základ do omáčky použijeme odřezky rybího masa bez kůže.

Před opečením necháme porce candáta 5min venku z lednice při pokojové teplotě. Pečeme na dobře rozpálené pánvi kůží dolů do křupava. Ke konci přidáme do pánve lžíci másla a snítku tymiánu a horkým máslem rybu přeléváme, otočíme a dopečeme.

Pórková omáčka

  • 200 g pórku
  • 500 ml 2% slaného roztoku
  • 250 ml bílého vína
  • 200 g másla
  • citron
  • sůl

Do nádoby vhodné ke kvašení vložíme 400g očištěného a překrájeného pórku. Zalijeme 1L 2% solného roztoku a necháme kvasit při pokojové teplotě cca 20C 7dni. Přecedíme a vodu uschováme v lednici, bez přístupu vzduchu vydrží měsíce a uleželá bude ještě chutnější.

Kosti z candáta opečeme na oleji do zlatova, ke konci přidáme máslo a snítku tymiánu. Slijeme olej a podlijeme 250ml bílého vína. Pozvolna necháme zredukovat na cca 50ml, přecedíme a přidáme 50ml pórkové vody a přivedeme znovu k varu. Stáhneme na okraj plotny a postupně metličkou zašleháme 200g vychlazeného másla. Dochutíme solí, citronem a pórkovou vodou. Před podáváním pouze přihřejeme a vmícháme lžičku jemně nasekané petržele, nesmí se začít znovu vařit!

Tvarohové noky

  • 400 g prolisovaných brambor
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 150 g semolinové mouky
  • 100g měkký tvaroh
  • sůl

Smícháme brambory a mouku, přidáme tvaroh, vejce a sůl. Vzniklé těsto rozdělíme na dva kusy a z každého kusu uděláme váleček o průměru cca 3 cm, který rozkrájíme na asi 3cm dlouhé nočky. Vaříme v osolené vodě 3-5 minut než noky vyplavou nahoru. Schladíme v ledové vodě a před servisem ještě opečeme na másle.

Celozrnná drobenka
Z tmavého celozrnného chleba ořežeme kůrku a střídu nadrobíme na konzistenci hrubší strouhanky. V pánvi na větším množství oleje a másla pozvolna opékáme do křupava, poté přecedíme přebytečný tuk a dosušíme na papírové utěrce.

Brokolice
Divokou nebo kadeřavou brokolici spaříme ve vařící vodě cca 20 vteřin a hned vychladíme v ledové lázni. Osušíme a opečeme zprudka na rozpáleném másle, posolíme a podáváme. Pokud není dostupná kadeřavá brokolice, použijeme normální i se stonkem, který nejprve oloupeme a naporcujeme na tenčí podlouhlé kusy.

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Mohlo by vás zajímat