130 let
Pikantní klobásky se budou podávat s nefalšovanou raw hořčicí a kysaným zelím.

Pikantní klobásky se budou podávat s nefalšovanou raw hořčicí a kysaným zelím. | foto: rawfest.cz

RawFest láká na živou čabajku, spirulinovou nivu a raw svíčkovou

Jídlo
  •   14:00
PRAHA - Největší festival takzvané rawfood stravy, tedy syrové či čerstvé stravy, zdravého životního stylu, sportu a inspirace ve světě RawFest 2015 se uskuteční od 6. do 7. června na pražské Štvanici. Návštěvníkům nabídne ochutnávky menu vyhlášených raw restaurací a dalších pochoutek a nápojů z ovoce, zeleniny, semínek a oříšků, zpracovaných za nízkých teplot, tedy od 42 do 45 stupňů Celsia.

„Festival se uskuteční už podruhé. Návštěvníci se dozvědí, jak se rawfood připravuje, což jim předvedou přední odborníci na raw kuchyni v čele s americkou průkopnicí živé stravy Mimi Kirkovou. RawFest je pozve také na sportovní vyžití a tréninky se světovým šampionem ve freestyle parkouru Timem Shieffem,“ řekla mluvčí akce Evženie Belanová. Program podle ní „okoření“ koncerty, divadlo i zábava pro rodiny s dětmi.

Fenomén raw food se rozmáhá i v Česku. Odborníci ale příliš nejásají

RawFest 2015 se má nést ve znamení nejnovějších trendů v oblasti zdravého životního stylu a především fenoménu s názvem rawfood. Takzvané „živé jídlo“ se připravuje ze surovin rostlinného původu za nízkých teplot tak, aby v něm zůstaly zachovány živiny nezbytné pro správné fungování lidského organismu.

„Speciálně pro letošní ročník jsme přichystali exkluzivní pochoutku - živou čabajku ze sušených rajčátek, oříšků, semínek a koření. Tato delikatesa se bude podávat s raw hořčicí a kvašeným zelím. Představíme i další vybraná živá jídla jako třeba raw svíčkovou, nivu s modrozelenou řasou spirulinou, kmínový a pikantní nakládaný sýr, plněné tortilly, ale i raw dorty, zmrzliny, chia puding s čerstvými jahodami nebo raw palačinky,“ komentovala náplň letošního ročníku Tereza Havrlandová. Je zakladatelkou a majitelkou pořádající společnosti Lifefood, která je předním výrobcem živé stravy u nás i ve světě.

Kelp nudle křupou jako čerstvá mrkev.

Mezi vystavovateli se na festivalu objeví kromě Lifefoodu více než dvě desítky vyhlášených raw restaurací, cukráren a producentů živé stravy v České republice. Servírovat se budou raw proteinové nápoje, šťáva z mladého kokosu, čerstvé šťávy a smoothies z ovoce a zeleniny.

Autor: ČTK
Témata: strava, Štvanice, Česko