Sám Maurer tvrdí, že jeho průvodce Grand Restaurant, ve kterém každý rok v prosinci hodnotí nejlepší restaurace v Česku, je jediný nezávislý na českém trhu. Někteří restauratéři si ale myslí opak, zpochybňují především nezávislost. Za uvedení v průvodci prý Maurer požaduje až pět tisíc korun (za samolepku, průvodce, záložku či reklamu na internetu). Hodnocení se zdá nezávislé především kvůli tomu, že na předních místech dochází k obrovským skokům, upozornil týdeník Euro.
"K článku se vyjadřovat ze zásady nechci, protože jsou to tendenční lži a polopravdy. Před samotným interview se mnou nebylo konzultováno, v jakém rozsahu bude materiál uveřejněn, že já budu na titulce a po mých několika urgencích mi odepřel šéfredaktor i redaktor autorizaci mého rozhovoru," řekl serveru Lidovky.cz Pavel Maurer.
Například restaurace Divinis Zdeňka Pohlreicha se v roce 2009 umístila na třetím místě. O rok později se "propadla" na 31. pozici. V roce 2013 skočila až na 61. místě. U šéfkuchaře Pohlreichovým kvalit působí propad o třicet míst zvláštně. Podobný sešup zažila i restaurace SaSaZu, která se v roce 2009 umístila na 8. místě, o rok později skončila až na 45.
"Nestěžoval jsem si, když jsme se umístili na předních místech, a nestěžuju si ani teď. A že jsme se propadli? No tak zřejmě ti hodnotitelé usoudili, že to tak má být. Hlavu si z toho nedělám. Grand Restaurant je nějaká anketa a ti lidé, co to hodnotí, nejsou odborníci. Takže tomu nepřisuzuji žádnou váhu," řekl serveru Lidovky.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Další z nepochopitelných propadů zažil řezník Paul Day se svou restaurací Sansho. V roce 2011 se v průvodci umístil na desátém místě, rok poté skončil na 71. pozici. Odmítl totiž zaplatit za uvedení své restaurace v průvodci a za účast na zimním Grand Restaurant Festivalu. "Nebral jsem to jako pomstu, byl to kompliment být v osmé desítce. Mnohem horší by bylo, kdybychom skončili třeba jedenáctí,“ řekl týdeníku Euro a vysvětlil to tak, že takový "propad" jen znevážil průvodce Grand Restaurant.
Gastronomické festivalyNa festivaly, které pořádá, chodí každý rok až 18 tisíc lidí a účastní se jich 80 restaurací ze 30 měst. Degustační menu za nesrovnatelně nižší ceny z luxusních restaurací totiž lidi láká. Sám Maurer se rád chlubí tím, že restauraterům zvyšuje zisky. |
Restaurace La Truffe se účastnila Prague Food Festivalu na Hradě dvakrát. Za první účast zaplatí restauratéři 40 tisíc korun za den, Maurerovi navíc dávají 30 procent z toho, co vydělají.
„Finančně je to pro nás neúnosné. Nejhorší je, že on nenechá na svých akcích vydělat nikoho jiného. Protože má ale velký vliv, nechce ho nikdo naštvat. Průvodce používá jako páku k účasti restaurací na svých festivalech,“ řekl šéfkuchař luxusní restaurace La Truffe Jiří Voráč týdeníku Euro.
K článku v týdeníku se Maurer vyjádřil: "Euro je spojeno s konkurenčním projektem 'Top restaurace S. Pellegrino & Acqua Panna', takže jejich článek považuji za věc hraničící s konfliktem zájmů a nekalou soutěží."