Čtvrtek 8. června 2023, svátek má Medard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Národ řízkomilů. Jak připravit nejlepší strouhanku, aby byl řízek načechraný?

řízek | foto: MAFRA

Premium Doporučujeme
Mouka, vajíčko, strouhanka. Obalit a osmažit. Řízek je nehasnoucí hvězda jídelníčků českých restaurací i domácností. Neobejdou se bez něj ani Vánoce. Jaká byla cesta od původně milánské speciality k českému „čemukoliv“ v trojobalu?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Sehraný vídeňský pár. Jak na řízek s bramborovým salátem, poradí Jan Punčochář

Jako u mnoha jiných „novot“ (nejen) v gastronomii jsou za tím vojáci, konkrétně v případě řízku jeden slavný vojevůdce, jehož jméno si spojujeme spíš s břeskným pochodem hrávaným na novoročních vídeňských koncertech. Josef Václav Antonín František Karel, hrabě Radecký z Radče, jinak také maršál Radecký. 

Rodák z Třebnice u Sedlčan, který na přelomu 18. a 19. století natolik vynikl jako kadet a později poručík u c. a k. rakouské armády, že získal místo pobočníka u legendárního generála Laudona. Posléze stál nesčetněkrát v čele rakouských vojsk a v aktivní službě působil neuvěřitelných sedm desetiletí.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor: