Čtvrtek 20. června 2024, svátek má Květa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Národ řízkomilů. Jak připravit nejlepší strouhanku, aby byl řízek načechraný?

řízek | foto: MAFRA

Premium Doporučujeme
Mouka, vajíčko, strouhanka. Obalit a osmažit. Řízek je nehasnoucí hvězda jídelníčků českých restaurací i domácností. Neobejdou se bez něj ani Vánoce. Jaká byla cesta od původně milánské speciality k českému „čemukoliv“ v trojobalu?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Sehraný vídeňský pár. Jak na řízek s bramborovým salátem, poradí Jan Punčochář

Jako u mnoha jiných „novot“ (nejen) v gastronomii jsou za tím vojáci, konkrétně v případě řízku jeden slavný vojevůdce, jehož jméno si spojujeme spíš s břeskným pochodem hrávaným na novoročních vídeňských koncertech. Josef Václav Antonín František Karel, hrabě Radecký z Radče, jinak také maršál Radecký. 

Rodák z Třebnice u Sedlčan, který na přelomu 18. a 19. století natolik vynikl jako kadet a později poručík u c. a k. rakouské armády, že získal místo pobočníka u legendárního generála Laudona. Posléze stál nesčetněkrát v čele rakouských vojsk a v aktivní službě působil neuvěřitelných sedm desetiletí.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!