Úterý 20. října 2020svátek má Vendelín 13 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Sladký advent. Vyzkoušejte letos nepečené cukroví bez mouky

Brusinkové kuličky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Brusinkové kuličky | foto: Shutterstock

Vánoční cukroví a jeho pečení patří mezi tradice, které se drží ve většině českých domácností. Z původně magické a ochranitelské funkce sladkého pečiva sice do dnešních dnů nic nezbylo, objevují se však nové zvyky s ním spojené: třeba pojmout jeho přípravu jako příležitost strávit pár milých chvil s rodinou či přáteli.

Kdo je zvyklý rozložit si pečení jednotlivých druhů cukroví do čtyř adventních víkendů, musel loni s přípravami začít o něco dříve. První adventní neděle totiž připadla na nejzazší možný termín, 3. prosince. S novým rokem kalendářní schéma poskočilo jen o krůček, i letošní advent proto bude patřit k nejkratším. Začít s přípravami v těchto dnech by ovšem bylo zase až příliš brzy, a platí to dokonce i pro perníčky nebo zázvorky, které k tomu, aby se dostaly do perfektní kondice, potřebují nejen dobrý recept a šikovné ruce, ale taky dost času k rozležení.

Brusinkové kuličky

  • 150 ml smetany (33%) 
  • 100 g mléčné čokolády 
  • 100 g hořké čokolády 
  • 100 g vlašských ořechů, najemno nasekaných
  • 50 g sušených brusinek 
  •  2 lžičky strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžíce másla 

Smetanu přiveďte k varu. Přelijte ji do kovové mísy, kam jste si předem nalámali oba druhy čokolády, a vymíchejte dohladka. Do čokoládové směsi vmíchejte nadrobno nasekané brusinky, pomerančovou kůru a máslo a dejte vychladit. Z vychlazené hmoty tvarujte kuličky, které následně obalujte v oříšcích. Skladujte v chladu. 

Rohlíčky v čele

Přesto má i druhá půlka listopadu v programu předvánočního pečení své důležité místo – a zdaleka nejde jen o louskání oříšků či nákup kakaa a vanilky. Právě teď je totiž ta pravá chvíle na to, plánovat, počítat, vzpomínat, co nám kde chutnalo, pokukovat po novinkách i listovat ve starých kuchařkách, přemítat a sumírovat, kolik, čeho a jestli vůbec… zkrátka se na pečení těšit. Protože to těšení se je na pečení – stejně jako skoro na všem předvánočním konání – to možná vůbec nejhezčí.

Mandlové kuličky

  • 200 g mandlové mouky 
  • 130 g cukru krupice
  • 110 g bílků (tj. cca 4)
  • mandlový extrakt nebo aroma 
  • cukr krupice na obalení

Troubu předehřejte na 160 stupňů, dva plechy vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte mleté mandle a cukr, přidejte bílky a pár kapek mandlového extraktu. Dobře promíchejte – vznikne poměrně lepivé těsto, ale tak je to správně. Tvarujte z něj kuličky (pokud se těsto hodně lepí, namáčejte si během tvarování ruce do vody), obalujte v krupicovém cukru a klaďte na plech. Kuličky pečte asi 20–25 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout a praskat. Nechte krátce vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na mřížku. Zcela vychladlé kuličky můžete dozdobit čokoládou. Před podáváním nechte alespoň dva týdny rozležet, uchovávejte v uzavřené dóze. 

Jistě to tak nemá každý z nás. Těch, které předvánoční maraton u trouby nechává chladnými, je dle různých průzkumů z posledních let něco kolem pětadvaceti až třiceti procent. To samozřejmě neznamená, že by každý čtvrtý Čech cukroví nejedl, naopak, takových jsou navzdory zavrhovanému cukru a varováním dietologů všehovšudy tři až čtyři procenta. Kroucení rohlíčků a prsty ulepené od marmelády ovšem velká část z nás raději nechává na povolanějších a cukroví buď dostává, anebo kupuje. Ve 43 % domácností, kde si ho pečou sami, se pak dle statistik chystá maximálně pět druhů cukroví, 39 % žen jich připraví dvojnásobek a pak tu máme rekordmanky, které pečou i víc než šestnáct druhů.

Jen malých změn se dostává i žebříčku nejoblíbenějších druhů: už roky mu pevně vévodí jinak křehké vanilkové rohlíčky a linecká kolečka, s uctivým odstupem následovaná úlky, perníčky a vánočkou. Ta sice kategorii drobné vánoční pečivo poněkud překračuje, historicky je však její místo pevné: právě vánočka (spolu s dalším obřadním pečivem, oplatkami a později i perníčky) se totiž považuje za vůbec nejstarší sváteční sladkost. Tvarem má připomínat Ježíška zavinutého do peřinky a její role na vánočním stole byla hlavně symbolická i v řadě dalších ohledů: vzpomínáte třeba na babičku Boženy Němcové, která kouskem vánočky ze štědrovečerního stolu podarovala i drůbež a dobytek? Měla od něj držet zpátky všemožné zlé síly a zajistit, aby prospíval.

Čtyři pokolení

Tradice podarovat zbytky jídla od štědrovečerní večeře hospodářská zvířata je dnes stejně jako mnohé další rituály dávno zapomenuta. A v jednom ohledu možná dobře že tak – některé dnešní krémem přetékající kousky by jim totiž spíše uškodily než naopak. Na druhou stranu, objevují se nové zvyky – třeba vzít předvánoční pečení jako příležitost sejít se s kamarádkami. „Při vypichování hvězdiček se povídá stejně dobře jako u kávy či vína,“ myslí si Lucie Chmelířová, která letos podobné setkání pro kamarádky organizuje už potřetí.

Mandlové kuličky
Nepečené tahini kuličky

A samozřejmě nemusí jít jen o přátele: pečení cukroví může být i příležitostí k jinak čím dál vzácnějšímu mezigeneračnímu setkání. Nad pomoučněným válem se leckde potkávají i čtyři pokolení. „Rok co rok se sejdeme ve složení já, sestra, maminka a babička. Od té doby, co mám sama děti, samozřejmě pomáhají i ty. Na pečení si vyhradíme jeden adventní víkend, rozdělíme úkoly a jedeme,“ popisuje maminka dvou kluků Lenka Fenclová. Kromě toho, že jsou všichni spolu, má podle ní společné pečení ještě další výhody: čtyři páry zkušených rukou mají hotovo násobně rychleji, než kdyby pekly každá zvlášť, a protože si vše, co upečou, následně rozdělí, nehrozí, že by se u nich sladké pečivo dojídalo ještě v únoru.

Burizonové kuličky

  • 150 g cukru krupice
  • 1/2 konzervy salka
  • 1/2 kostky másla (125 g) 
  • 1 balení neslazených burizonů 
  • papírové košíčky (cca 50 ks)

  • Cukr utavte v kastrolu na karamel a po částech k němu přidávejte veškeré máslo a salko. Míchejte, dokud se vše nespojí, nakonec zlehka vmíchejte burizony. Hotovou hmotu nechte mírně zchladnout a pak z ní rukama tvarujte kuličky. Vkládejte do košíčků a uchovávejte v chladu. 

Zdá se, že s tím, že většina druhů cukroví hrozí žlučníkovou kolikou či přinejmenším nedopnutou sukní, jsme smíření. Čas od času se sice objeví protivlny, vycházející tu z makrobiotiky, tu z veganství anebo raw diety, žádné větší tsunami v českých kuchyních však zatím nezpůsobily. Je-li něco trendem, pak spíš návrat „ke kořenům“, přesvědčení, že než šidit, co funguje, je lepší se krotit v množství.

Bez výčitek

„O žádné potravině se nedá říct, že je nezdravá. Klíčové je, kolik čeho konzumujeme,“ potvrzuje nutriční terapeutka Kateřina Gálová. Pokud tedy jinak jíte celkem racionálně a hlavně se během svátků pravidelně hýbete, sem tam kousek si nemusíte vyčítat. „Už ve chvíli, kdy se na pečení chystáte, se snažte nešidit výchozí suroviny a pořizujte je tak kvalitní, jak to jen jde. Náhražkám se pokud možno úplně vyhněte,“ přidává konkrétní radu nutriční terapeutka, „leckdo tvrdí, že si například máslo nebo vysokoprocentní čokoládu nemůže dovolit – a pak připravuje dvanáct i víc druhů v obrovském množství. Namísto na kvantitu bychom se měli zaměřit na kvalitu – což samozřejmě zdaleka neplatí jen pro cukroví.“

Kdo by stál o to, posunout vánoční pečení ještě blíž ideálu nutričních terapeutů, může zkusit nahradit bílou mouku například ve vanilkových rohlíčcích kvalitní špaldovou. Dobrou volbou mohou být též mleté mandle, takové cukroví je pak i přirozeně bezlepkové. Při použití opravdu dobré čokolády zase můžete experimentovat s množstvím přidávaného cukru – obvykle ho stačí méně, protože chuť čokolády výsledek „utáhne“ sama.

Nepečené tahini kuličky

  • 100 g opražených semínek a oříšků (slunečnice, sezam, mandle, vlašské ořechy ap.) 
  • 50 g kokosu 
  • 50 g rozinek nebo sekaných sušených datlí 
  • 3 lžíce tahini pasty 
  • 3 lžíce medu 
  • trocha skořice a vanilky (van.  extraktu) na dochucení 
  • kokos (oříšky) na dokončení 

Všechny suroviny kromě těch určených na dokončení smíchejte. Ze vzniklé hmoty tvarujte kuličky a obalujte je v kokosu (drcených oříšcích). Stejně jako do většiny nepečených kuliček lze i do těchto přidat zbytky lineckého a jiných upečených těst, popř. trochu mletých sušenek, piškotů apod. V tom případě už samozřejmě cukroví nebude bezlepkové.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....