Pondělí 21. září 2020svátek má Matouš 23 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Stát by měl vytvořit tým,který bude řešit gastronomii, říká restauratér

Restaurace (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Restaurace (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA Stát by měl vytvořit tým odborníků, kteří budou řešit aktuální problémy gastronomického odvětví. „Jasně by formulovali potřeby sektoru a konstruktivně podle toho jednali,“ řekl spolumajitel největší restaurace v Česku Červený Jelen v Praze a pěti restaurací v Plzni Luboš Kastner. Gastronomie na rozdíl od hotelnictví či lázeňství zůstává podle něj ze strany státu nepodpořená, ačkoliv zaměstnává zhruba 150 tisíc lidí.

„Hotely a lázně dostaly o hodně více (peněz) než restaurace. A já se ptám proč. A je to možná tím, že se necítíme dostatečně dobře zastoupeni,“ řekl Kastner.

Po vyhlášení nouzového stavu provozovatelé restaurací, kaváren a barů založili Asociaci APRON, která podle Kastnera dobře popsala potřeby sektoru. Problémem podle něj ale za nouzového stavu i po něm byl, že ministerstva jednala jen s určitými asociacemi a svazy. Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) se však podle něj více soustředí na požadavků hotelů. Vyjádření AHR ČTK shání.

Z aktuální podpory je podle Kastnera pro restauratéry nejvyužívanější program na podporu zaměstnanosti Antivirus. Červnový průzkum AHR ukázal, že v Praze program využívá 93 procent provozovatelů gastro provozů a v ostatních krajích zhruba 82 procent. Podle Kastnera je poptávka stále utlumená, a proto by měla vláda program prodloužit. „Potřebujeme vědět, do kdy a za jakých podmínek bude podpora pokračovat,“ dodal.

Dočasný Antivirus by se měl na podzim změnit na legislativně ukotvený kurzarbeit, který nekompenzuje mzdu lidem, kteří nepracují, ale dorovnává mzdu zaměstnancům, kterým byl kvůli menší poptávce snížen úvazek. Legislativní předlohu připravuje ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), která by ji podle svého pondělního vyjádření chtěla předložit do několika týdnů.

Diskutovat by se podle Kastnera mělo také o dočasném snížení DPH, nebo alespoň snížení sazby u jídla s sebou, za které se nyní platí daň 15 procent. U stravovacích služeb sazba květnu klesla na deset procent.

Provozovatelé gastronomických provozů mohou žádat o příspěvek na komerční nájem. Podle průzkumu AHR program COVID nájemné využilo 53 procent restauratérů v Praze a zhruba 31 procent v ostatních krajích. Stejně jako ostatní odvětví mohou podnikatelé z gastronomie žádat o půjčku se státní zárukou, aktuálně ve třetí vlně programu COVID. Podle ČMZRB k 7. červenci obory ubytování, stravování a pohostinství získaly z těchto programů 12 procent a jsou třetím nejčastěji podpořeným odvětvím.

Veřejnost měla kvůli zamezení šíření koronaviru zakázán vstup do stravovacích zařízení od 14. března. Restaurace, kavárny a hospody mohly občerstvení vydávat jen přes okénko nebo rozvozovou službu. Zahrádky s obsluhou se mohly otevřít 11. května, vnitřní prostory od 25. května. Vnitřní prostory stravovacích provozů musely být do konce června zavřeny mezi 23:00 a 06:00.

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Kristýna Třešňáková známá pod jménem Týnuš Třešničková (Praha, 27. června 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Čína se třese: obří přehrada Tři soutěsky je naplněná k prasknutí

Čínská přehrada Tři soutěsky (srpen 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stará zkušenost praví, že když si namočí nohy slavný sedící Buddha, vytesaný do skály u čínského Le-šanu před více než...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Exkluzivní rozhovor s naší Hankou: 12 hodin před plánovaným císařem jsem se dozvěděla, že je syn pozitivní na Covid-19
Exkluzivní rozhovor s naší Hankou: 12 hodin před plánovaným císařem jsem se dozvěděla, že je syn pozitivní na Covid-19

Naše kolegyně a bývalá šéfová eMimina Hanka v úterý 8. září porodila zdravou holčičku Emičku. Plánovaný porod císařským řezem zkomplikoval Covid-19...