Dneska už vím, že je lepší si dopřát něco skvělého jednou za čas než něco mizerného častěji… Nemusíte kupovat zrovna pravou svíčkovou (která mi ve své jednolitosti připadá trochu nudná), u nás doma třeba mnohem víc frčí steaky z prorostlého roštěnce. Zkuste například rib eye steak.
Garantuji vám, že když vyzkoušíte více druhů masa na steak, nakonec (třeba i po pár neúspěšných pokusech) najdete to, které vám vyhovuje poměrem ceny a kvality.
Steak se zeleným pepřem a gorgonzolou
- 4 hovězí steaky (např. z roštěnce)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 40 g másla
- 2 šalotky
- 100 g gorgonzoly
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce zeleného pepře
Steaky pokojové teploty naklepejte na prkénku, které jste předem buď namočili, nebo potáhli fólií, aby se do něj zbytečně nevsákla šťáva z masa. Naklepejte je důkladně z obou stran, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete (někdo solí až po dokončení, ale pokud dáte maso na pánev ihned, nevidím ve výsledku rozdíl). Maso na prkénku opět rukama smáčkněte do původního tvaru – takže vlastně bude vypadat jako na začátku, jen bude mít jemnější strukturu.
Takto připravené maso dejte na rozpálenou suchou pánev. Doba pečení je závislá na dvou faktorech: na tloušťce masa i na vaší oblíbené míře propečení. My máme rádi maso uvnitř zářivě růžové, takže 2 cm silný steak opékám z každé strany 2 minuty. Jestliže máte steak centimetrový, stačí mu jen minutka z každé strany. U silnějších steaků (nebo pokud máte rádi maso well done – „dobře udělané“ bez růžové barvy uvnitř) samozřejmě trochu přidejte, ale pořád jde o minuty.
Opečené steaky zabalte na zhruba 7 až 10 minut do alobalu a nechte odpočívat, díky tomu se v nich krásně rozprostřou všechny šťávy. A vy mezitím můžete dotvořit omáčku.
V pánvi ve výpeku z masa rozpusťte máslo. Šalotku nakrájejte na tenká kolečka, přihoďte do pánve a nechte opéct dozlatova. Pak přidejte gorgonzolu nalámanou na kousky, smetanu a zelený pepř bez nálevu. Za stálého míchání počkejte, až se gorgonzola rozpustí. Ochutnejte, možná bude třeba osolit nebo opepřit (možná ale ne, všechny složky jsou dost výrazné). Poté vybalte steaky z alobalu a můžete podávat přelité omáčkou. U nás doma jíme steak nejraději se zeleninovými přílohami, nechte se inspirovat např. tou kukuřično-fazolkovou.