Čtvrtek 29. října 2020svátek má Silvie 11 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Thajská kokosová polévka podle Karolíny Kamberské

Thajská kokosová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Thajská kokosová polévka | foto: Každý den je svátek

Mé výlety do orientálních kuchyní jsou jen občasnou kratochvílí – jedním z důvodů je jistě moje lenost složitě shánět cizokrajné ingredience. Ačkoliv znám pár obětavců, schopných jet kvůli galangalu padesát kilometrů, já sama mám pocit, že svůj čas a peníze potřebuji využívat jinak.

A tak si z orientálních kuchyní vybírám takové varianty jídel, na které nakoupím u nás na rohu v supermarketu nebo vedle něj u usměvavé vietnamské paní. Věřte, že i s tímto ležérním přístupem se vám můžou povést skutečné exotické lahůdky, jako je třeba tato kokosová polévka.

Thajská kokosová polévka

  • 1 cibule 
  • 4 stroužky česneku 
  • 1 mrkev 1 chilli paprička 
  • 3 menší žampiony 
  • 2 lžíce arašídového nebo olivového oleje 
  • 200 g kuřecích prsou bez kůže a kostí 
  • 2 špetky mletého zázvoru 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • ½ lžičky mletého koriandru 
  • 1 litr kuřecího vývaru 
  • 2 lžičky rybí omáčky 
  • 400 g kokosového mléka čerstvý koriandr na ozdobu 

Nakrájejte si zeleninu – cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, mrkev krájejte šikmo na podlouhlá „kolečka“, chilli papričku na tenká kolečka a žampiony na tenké plátky. Kuřecí prsa pokrájejte na nudličky. V kastrolu si rozpalte olej a přihoďte nakrájenou zeleninu. 

Když se vše rozvoní a mírně zezlátne, přidejte nakrájené kuřecí maso. Opékejte, až se maso zatáhne a začne místy nabírat zlatavou barvu. Přisypte koření, ještě minutku opečte, zalijte vývarem, přidejte rybí omáčku a nechte 30 minut probublávat. Pak už přijde chvíle pro kokosové mléko. Vlijte ho do polévky, povařte ji ještě 5 minut a ochutnejte – možná ji budete chtít mírně osolit nebo dokořenit, intenzita chuti záleží na vašem vkusu. V talíři polévku ozdobte čerstvým koriandrem (pokud máte doma chuťové konzervativce, dejte jim místo něj hladkolistou petržel).

TIP Rybí omáčku dávkujte opravdu jen po malých lžičkách. Má velmi intenzivní chuť a hlavně vůni, což by se vám u citlivějších jedinců mohlo vymstít. Ale nevynechávejte ji, k jídlům tohoto druhu se skvěle hodí a dodá jim jiný rozměr. Rybí omáčka se vyrábí fermentací ryb se solí a využívají ji hlavně kuchyně jihovýchodní Asie. V Evropě se naposledy vyráběla v dobách Římské říše (na její zápach si ve svých textech stěžoval i Seneca!). Je levná, trvanlivá, a pokud občas vaříte jídla ve stylu thajské nebo vietnamské kuchyně, rozhodně ji využijete.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....