Rychle naložený pikantní květák
- 2 střední sklenice
- 1 střední květák
- 3 dcl jablečného octa
- 2 dcl vody
- 2 zarovnané lžičky soli
- 2 nadrobno nakrájené vypeckované datle
- 2 lžičky hořčičných semínek
- 2 chilli papričky
- 2 plátky červené řepy
Postup přípravy: Rozeberte květák na menší růžičky. Oloupejte si řepu, odkrojte z ní pár tenkých plátků a ty přeřízněte napůl. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte je na nudličky.
V hrnci přiveďte k varu vodu, ocet, datle, sůl a hořčičná semínka. Jakmile začne nálev vřít, vhoďte do něj květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 5 minut vařit. Pak plotnu vypněte a květák s nálevem nechte zakrytý stát na plotně dalších 10 minut.
Vařící vodou si vypláchněte uzavíratelné sklenice. Pak do nich pomocí čisté vidličky napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým vývarem. Sklenice pečlivě uzavřete a položte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |
Uchovávejte v chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Lze ho ale podávat již druhý den po naložení.
Skvěle se hodí k upečenému masu i jako pikantní doplněk snídaně, který vás stoprocentně probere.
Pokud vám nálev nevystačí, klidně sklenice dolijte studeným octem rozmíchaným s vodou v poměru 1,5:1 a mírně osoleným. Snažte se ale sklenice květákem naplnit tak, aby okolo něj nezůstávalo příliš volného místa a nálevu nebylo potřeba moc. Na druhou stranu necpěte květákové růžičky do sklenic násilím, aby se nepolámaly. Krátce povařte.