Pátek 9. června 2023, svátek má Stanislava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Ukrajinská kuchyně má k české blízko. Jak uvařit ‚neruský‘ boršč?

Boršč | foto: Shutterstock

Premium Recept
Spolu s válečným konfliktem se do centra pozornosti dostala také ukrajinská gastronomie. Konzumace tradičních pokrmů se stává výrazem podpory a sounáležitosti a velebí je světové deníky i časopisy. Co se na Ukrajině vaří?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Nestává se moc často, aby se národní kuchyně z donedávna nepříliš atraktivní země dostala na stránky předních světových deníků. Jenže stejně, jako svět podcenil ukrajinskou schopnost bránit se ruskému nepříteli, podceňoval i ukrajinskou gastronomii. Z jídel, o jejichž existenci před pár týdny mnoho lidí nemělo ani ponětí, je najednou hit. Typický boršč nebo třeba vareniky se spolu s různými variacemi na sladkou babku staly hitem sociálních sítí.

Dokonce i americký časopis The Economist o ukrajinské kuchyni píše jako o „skvělé“ s tím, že tato země (mimochodem rozlohou větší než Francie či Španělsko) nabízí srovnatelně rozmanitou gastronomii. „Na jihu se daří bylinkám a plodinám, které potřebují teplé klima, jako jsou rajčata, lilek a cukety, a na chladnější sever patří lesní plody a houby,“ popisuje magazín a představuje momentálně asi nejsledovanější zemi světa jako místo s bohatou gastronomickou tradicí, v níž se setkávají vlivy a přítomnost hned několika kultur a národů. 

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor: