Čtvrtek 4. června 2020svátek má Dalibor 9 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Upečte si vlastní kváskový chleba. Poradíme vám, jak na to

Chleba (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chleba (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Obliba domácího kváskového chleba u lidí stoupá. Mezi nadšenci vznikla před časem i takzvaná kvásková mapa - spojuje lidi, kteří jsou ochotni zdarma poskytnout kvásek ostatním, aby mohli nastartovat vlastní výrobu. Poradíme vám, jak si doma upéct kváskový chleba.

Průmyslově vyráběný chleba se často plní chemickými přísadami, mnohdy se do něj přidávají také zbytky starého pečiva. I proto se lidé často vracejí k domácímu pečení. Ačkoli pořízení kvalitních potravin stojí i trochu námahy - i když pokud máte základ - kvalitní kvásek, příprava a pečení jsou už poměrně jednoduchá záležitost.

PSALI JSME:

Kvásek si můžete koupit, popřípadě ho sehnat na sociální síti spojující lidi, kteří se odvrátili od kupovaného chleba a pečou si svůj vlastní. Na stránce Pečempecen.cz najdete i recepty, jak chleba upéct, jak kvásek založit a jak ho „krmit“ i spoustu užitečných rad ohledně domácího pečení.

Chléb. Ilustrační foto.


Co budete potřebovat? V zásadě vám stačí jen pár základních surovin: kvásek, pšeničná a žitná mouka, drcený kmín, sůl a vlažná voda.

  • 20 g kvásku (jedna lžička)
  • 150 g žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 250 - 300 g vlažné vody
  • 250 g pšeničné mouky

Nejdříve v míse smíchejte kvásek s žitnou moukou a vlažnou vodou, směs zamíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a nechte kvásek vzejít na teplém místě - počkejte zhruba tři hodiny. Poté vzešlý kvásek smíchejte s pšeničnou moukou, solí a kmínem. Pokud se vám směs bude zdát moc hustá, přidejte trochu vlažné vody. Těsto musí mít řidší konzistenci. Navíc se pak do něj vpracuje pšeničná mouka, takže potřebnou hustotu získá.

Poté směs vyndejte z mísy na pomoučený vál, zapracujte pšeničnou mouku a těsto vytvarujte do ošatky. Nechte ho na teplém místě kynout, což trvá zhruba 3-5 hodin, protože kvásek je pomalejší. Poté vložte těsto do nádoby s víkem a dejte ho do trouby rozehřáté na 250 stupňů.

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Novinář Luboš Xaver Veselý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Radim Mazanec z Neuromuskulárního centra Neurologické kliniky ve Fakultní... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...