Co ale vím, je, že jde o setsakramentsky skvělou napodobeninu, v níž maso vůbec nebudete postrádat a kterou budete moci podávat s jakýmikoliv těstovinami. Virtuálním gastroprostorem dnes koluje v celé řadě receptů, tento je od Jamie Olivera.
Co budte potřebovat?
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 řapík celeru
- olivový olej
- 2 bobkové listy
- několik snítek čerstvého tymiánu
- 4 velké houby
- 100 g drobnozrnné čočky
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 400 ml zeleninového vývaru
- 400 g konzervovaných rajčat
- čerstvá bazalka a nastrouhaný parmazán na dokončení
Očištěnou zeleninu nakrájejte nadrobno, případně ji rozsekejte v sekáčku nebo robotu. Ve velkém plochém kastrolu rozehřejte na středním stupni olej a osmažte na něm zeleninu s bylinkami, asi 10 minut. Nadrobno nakrájejte nebo nasekejte také houby, vsypte je do kastrolu a smažte asi 3 minuty.
Vmíchejte čočku, rajčatové pyré, vývar a rajčata, která trochu rozmačkejte. Pod pokličkou vařte na nízkém stupni a občasného promíchání asi 30 minut nebo až bude čočka měkká. Promíchejte s uvařenými těstovinami podle výběru, posypte lístky bazalky a parmazánem. Ihned podávejte.
Metamorfóza
Ať už si uvaříte těstoviny s boloňskou omáčkou v jakékoliv verzi, není nepravděpodobné, že je všechny nesníte. A jak víme, vyhazovat jídlo se nemá… na scénu tak přicházejí – boloňské smaženky! Zbylé těstoviny včetně omáčky nadrobno nakrájejte, nasekejte, případně vsypte do vyšší nádoby a rozsekejte tyčovým mixérem na hrubší hmotu. Spojte ji vejcem a moukou do pevnější hmoty, z níž pak odebírejte lžící hromádky, klaďte je do rozehřátého oleje v pánvi, trochu rozetřete a smažte z obou stran dozlatova. Smaženky můžete samozřejmě ještě dochucovat podle libosti a/nebo toho, co vám kde přebylo, a ještě dochutit bylinkami, jako jsou majoránka nebo oregano, pepřem, paprikou, česnekem apod. S křupavým salátem a/nebo jogurtovým dipem získáte hezký oběd nebo večeři a nikoho ani nenapadne se ptát, kde jsou ty zbylé špagety.
A co dál?
Neexistuje žádný důvod, proč byste nemohli do omáčky použít už uvařenou zbylou čočku. Vmíchejte ji k ostatním ingrediencím až ke konci varu, jen aby se prohřála. Masu je nejpodobnější ta červených odstínů, ale povinná není.