Když jsem mnohem později v Americe nebo v Kanadě zahlédla tekutinu vaječnému koňaku velmi podobnou, lokla jsem si velice opatrně v očekávání alkoholové příchutě.
Můj první alkoholový hlt v životě byl sladký, žlutý a těžce vazký. Ano - přesně: vaječný koňak, který u nás nikdy nechyběl na Vánoce. Když jsem mnohem později v Americe nebo v Kanadě zahlédla tekutinu vaječnému koňaku velmi podobnou, lokla jsem si velice opatrně v očekávání alkoholové příchutě.
Nic takového jsem ovšem v egg nogu - jak tam vaječnému koňaku říkají, neucítila. Egg nog se totiž připravuje nealkoholický a druh a množství alkoholu se do něj dodává podle naturelu pijáka. Prodává se ve stejných krabicích jako mléko a čistý, bez alkoholu, ho pijí i děti.
Dospělí si do něj přidávají whisky, rum, ale i jemné sherry nebo koňak. Egg nog si můžete vyrobit podle receptu, který jsem vyzkoušela a ihned si ten skvělý výsledek zamilovala. Od té doby ho mám v ledničce skoro pořád.
DOBA PŘÍPRAVY: 15-20 minut
POTŘEBUJETE:
250 ml mléka
250 ml smetany s 12 % tuku
2 muškátové oříšky, rozčtvrcené + špetku tohoto koření nastrouhaného na ozdobu
4 žloutky
6 lžic moučkového cukru
1. UVAŘTE KRÉM
Mléko, smetanu a čtvrtky muškátového oříšku přiveďte k varu.
V rendlíku ušlehejte žloutky s cukrem, přilijte horké mléko a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Pozor - směs se nesmí vařit!
(Elegantním řešením je vodní lázeň: postavte rendlík do kastrolu s vodou.)
2. NECHTE VYCHLADIT
Vyjměte čtvrtky muškátového oříšku. Krém buď přelijte do lahve a dejte vychladit, nebo ho podávejte horký..
3. OZDOBTE OŘÍŠKEM
Egg nog nalévejte do nižších širokých sklenic a zdobte strouhaným muškátovým oříškem Hostům nabídněte štamprli alkoholu (whisky, rum, koňak...), aby si každý mohl pití vylepšit podle vlastní chuti.
Připijte si originálním vánočním drinkem |
Nachystat štědrovečerní menu, tedy rybí polévku, bramborový salát a kapra na nejrůznější způsob je naprosto běžné. Zkuste ale ozvláštnit večeři sklenkou dobrého vánočního pití... |