130 let

vaječný koňak po americku | foto: Alena Hrbková

Vaječný koňak po americku

Jídlo
  •   14:49
PRAHA - Můj první alkoholový hlt v životě byl sladký, žlutý a těžce vazký. Ano - přesně: vaječný koňak, který u nás nikdy nechyběl na Vánoce.

Když jsem mnohem později v Americe nebo v Kanadě zahlédla tekutinu vaječnému koňaku velmi podobnou, lokla jsem si velice opatrně v očekávání alkoholové příchutě.

Můj první alkoholový hlt v životě byl sladký, žlutý a těžce vazký. Ano - přesně: vaječný koňak, který u nás nikdy nechyběl na Vánoce. Když jsem mnohem později v Americe nebo v Kanadě zahlédla tekutinu vaječnému koňaku velmi podobnou, lokla jsem si velice opatrně v očekávání alkoholové příchutě.

Nic takového jsem ovšem v egg nogu - jak tam vaječnému koňaku říkají, neucítila. Egg nog se totiž připravuje nealkoholický a druh a množství alkoholu se do něj dodává podle naturelu pijáka. Prodává se ve stejných krabicích jako mléko a čistý, bez alkoholu, ho pijí i děti.

Dospělí si do něj přidávají whisky, rum, ale i jemné sherry nebo koňak. Egg nog si můžete vyrobit podle receptu, který jsem vyzkoušela a ihned si ten skvělý výsledek zamilovala. Od té doby ho mám v ledničce skoro pořád.

DOBA PŘÍPRAVY: 15-20 minut

POTŘEBUJETE:
250 ml mléka
250 ml smetany s 12 % tuku
2 muškátové oříšky, rozčtvrcené + špetku tohoto koření nastrouhaného na ozdobu
4 žloutky
6 lžic moučkového cukru

1. UVAŘTE KRÉM
Mléko, smetanu a čtvrtky muškátového oříšku přiveďte k varu.
V rendlíku ušlehejte žloutky s cukrem, přilijte horké mléko a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Pozor - směs se nesmí vařit!

(Elegantním řešením je vodní lázeň: postavte rendlík do kastrolu s vodou.)

2. NECHTE VYCHLADIT
Vyjměte čtvrtky muškátového oříšku. Krém buď přelijte do lahve a dejte vychladit, nebo ho podávejte horký..

3. OZDOBTE OŘÍŠKEM
Egg nog nalévejte do nižších širokých sklenic a zdobte strouhaným muškátovým oříškem Hostům nabídněte štamprli alkoholu (whisky, rum, koňak...), aby si každý mohl pití vylepšit podle vlastní chuti.

Připijte si originálním vánočním drinkem

Nachystat štědrovečerní menu, tedy rybí polévku, bramborový salát a kapra na nejrůznější způsob je naprosto běžné. Zkuste ale ozvláštnit večeři sklenkou dobrého vánočního pití...

Vánoční punč je nápojem, po kterém roztají i ledové královny. A jeho příprava není vůbec složitá, navíc si můžete vybrat přesně takové ovoce, které vám přijde k chuti -ideální jsou švestky nebo hrušky. Sušené ovoce nasypte do misky a zalijte rumem nebo griotkou. Nechte namočené nejméně dvě hodiny, ideální je však několik dní. Půl litru silného černého čaje, litr červeného vína, plátky citronu a svitky skořice přiveďte k varu. Do nahřátých sklenic pak rozdělte sušené ovoce s rumem, zalijte punčem a podle chuti doslaďte.

Připravujete-li nápoj spíše pro pány, zkuste Fish House drink, ostřejší nápoj se slavnou historií. V misce na bowli nebo ve skleněném džbánku rozpusťte tři lžíce moučkového cukru se 150 ml citronové šťávy. Přilijte 200 ml hnědého rumu, 100 ml brandy nebo koňaku, 100 ml broskvové pálenky - tu můžete nahradit slivovicí, hruškovicí nebo meruňkovicí. Promíchejte a uložte na noc do lednice. Před podáváním přimíchejte studenouvodu a led, džbánek pak postavte do mísy s ledem a pití ozdobte plátky citronu.

K jednodušším nápojům patří i dobře ochucené svařené víno nebo horká medovina. Například seveřané milují glöegg, horký nápoj z červeného vína, vermutu, vodky a koření, v Anglii je naopak oblíbený tzv. negus, což je nápoj z horkého portského vína a horké vody. 

Kristina Vacková


 

Autoři: Lidové noviny