Úterý 27. února 2024, svátek má Alexandr
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Vánoční cukroví: I s málem naděláte parádu. Sněhové pusinky za hubičku šetří nervy a peněženku

Sněhové pusinky foto: Profimedia.cz

Recept
Nejste zrovna mistr pekař a nechce se vám vrhat do složitých receptů? Nebo máte doma nadšeného malého pomocníka, kterého si ale netroufáte pustit k ničemu, co se snadno pokazí? Cukroví podle trojice našich jednoduchých a úsporných receptů zvládne i dítko školou povinné.
  5:00

Vánoční pečení

I s minimem ingrediencí, které máte běžně ve spíži, se dá vykouzlit vánoční zázrak. Není třeba utrácet horentní sumy za exotické přísady ani vytahovat komplikované strojky, roboty či formičky.

Oč jednodušší je jejich příprava, o to více se pak můžete vyřádit na zdobení a aranžování na sváteční tabuli. To už ale necháme zcela na vaší fantazii!

Šlehačkové cukroví (dukátky)

Šlehačkové dukátky
  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 ml smetany na šlehání
  • moučkový a vanilkový cukr na obalování

Z mouky, másla a studené smetany vypracujeme těsto. Vyválíme plát asi
3–5 mm silný a vykrajujeme tvary. Pečeme v troubě předehřáté na 200–220 °C zhruba 8–10 minut. Ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky
  • 4 bílky
  • 30 dkg práškového cukru
  • lžíce jahodové či jiné marmelády
  • máslový krém, káva a čokoládová poleva na dokončení

Bílky vyšleháme a za stálého šlehání přidáváme po částech cukr (chceme-li pusinky růžové, můžeme přidat lžíci marmelády). Z tuhé hmoty tvoříme pomocí pytlíku s trezírovací špičkou pusinky, případně stačí udělat lžičkou hrudky. Pečeme při 100–150 stupních asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 50 stupňů a ještě asi 10 minut sušíme. Upečené pusinky můžeme podávat jen tak, nebo je spojit máslovým krémem, do kterého jsme přidali trochu jemně mleté kávy (ne instantní), případně – komu by vadila jemná zrníčka – pár lžiček uvařené silné kávy. Po zatuhnutí můžeme pusinky ozdobit čokoládou.

Sádlová kolečka

Sádlová kolečka
  • 150 g sádla
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g práškového cukru
  • 50 g ořechů
  • 50 g kakaa
  • marmeláda, popř. kandované ovoce
  • marcipán, čokoláda na dokončení

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme stejně velké kuličky (nejsnazší je z těsta udělat podlouhlý váleček, ten nakrájet na pravidelné dílky a z nich následně tvořit kuličky). Do každé kuličky uděláme důlek – buď prstem, nebo třeba druhým koncem vařečky. Cukroví pečeme velmi zvolna při asi 150 °C po dobu 15–20 minut (že je těsto upečené, poznáme tak, že se přestane lesknout). Cukroví necháme vychladnout, poté je plníme marmeládou nebo můžeme do důlku vložit kandovanou višni či jiné ovoce, kousek marcipánu ap., případně pocákat čokoládou.

Potkejte se s námi o víkendu v Brně! Rozdáme přes 1000 produktů k testování
Potkejte se s námi o víkendu v Brně! Rozdáme přes 1000 produktů k testování

Na brněnském výstavišti proběhne od čtvrtka 29. února do soboty 2. března veletrh ProDítě. Najdete tam přehlídku kočárků, autosedaček a dalšího...