Středa 27. října 2021, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Jezte více vitamínu B. Zkuste třeba jablečný koláč se skořicí a jogurtem

Jídlo

  6:44aktualizováno  20:44
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Jablečno-skořicový dezert s bílým jogurtem foto: Zdravé stravování

Jdete-li do lékárny, tak většinou zcela automaticky zvolíte označení, že si přejete B-komplex. A co vám vlastně lékárník pod tímto označením prodá? Podskupinu 8 vitamínů B, a to thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu pantothenovou, pyridoxin, biotin, kyselinu listovou a kobalamin. Všechny ze zmíněných vitamínů skupiny B jsou rozpustné ve vodě a část z nich přispívá mj. k obranyschopnosti organismu. Co je skvělé, můžeme ho snadno získat úpravou jídelníčku.

Vitamíny B-komplexu mají mnoho účinků v organismu, obecně asi nejvíce jsou známy pro svoji klíčovou roli v hospodaření s energií v organismu. Nezanedbatelná je i úloha ve spojení s imunitním systémem. 

„Riboflavin, což je vitamín B2, je důležitý při rekonvalescenci po prodělání zánětlivých onemocněních. Pokud jej budeme kombinovat s jinými vitamíny skupiny B, nebo vitamínem C a A, tak zvýšíme jejich účinek. Pozor však vitamín B2, stejně tak B6, B9 a B12 je velmi citlivý na antibiotika či antikoncepční pilulky, které jej zničí a nedostatek vitamínů skupiny B může snížit odolnost proti virovým onemocněním. Riboflavin si člověk neumí syntetizovat, a proto je nutné ho organismu dodávat, nejpřirozeněji stravou,“ říká Šimková. Bohatým zdrojem vitamínu B2 je droždí, sýry, mléko, maso a obiloviny.

Jablečno-skořicový dezert s bílým jogurtem

Ingredience:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 70 g jablka
  • 30 g ovesných vloček
  • 10 g rozinek
  • 4 g slunečnicových semínek
  • 3 g dýňových semínek
  • 5 g řepkového oleje
  • 10 g medu
  • skořice
  • 15 g horké vody

Postup: Jablka umyjeme a zbavíme jádřinců. Polovinu jablek nastrouháme najemno a druhou polovinu nastrouháme nahrubo. Nastrouhaná jablka smícháme s olejem a medem. Přidáme vločky, skořici, rozinky a semínka. Podle potřeby přidáme trošku horké vody, aby vznikla lepivá směs. Připravenou směs dáme na plech (do výšky cca 2 cm) a důkladně upěchujeme. Pečeme při cca 180 °C do zlatohněda (20 až 30 minut). Krájíme až po vychladnutí a podáváme s bílým neslazeným jogurtem.

Autor:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Advantage Consulting, s.r.o.
PŘEDÁK KOVOVÝROBY (28-32.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 28 000 - 32 000 Kč