Čtvrtek 10. října 2024, svátek má Marina
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Zařaďte do jídelníčku fazole. Obsahují flavonoidy

Jídlo

  5:06
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Červené fazole v rajčatové omáčce foto: Zdravé stravování

Více receptů najdete zde

Flavonoidy jsou organické chemické sloučeniny, které najdeme v ovoci, zelenině, v bylinkách, luštěninách nebo cereáliích. Posilují imunitní systém, brání růstu nádorových buněk a působí preventivně proti srdečním chorobám. Jejich tvorba závisí ve velké míře na množství světla, proto se nejvíce vyskytují v listech a nadzemních částech rostlin. Mezi flavonoidy patří například i pigmenty v ovoci, které způsobují krásnou charakteristickou červenou, modrou a fialovou barvu.

„Denně bychom jich měli zkonzumovat zhruba 200 mg, což si můžeme představit jako 10 g kvalitní hořké čokolády. Flavonoidy v ovoci a zelenině zvyšují biologickou dostupnost vitaminu C, vitamin E potom podporuje jeho uchování. Konzumace ovoce a zeleniny by proto měla být vždy na prvním místě před případnou náhradou tohoto vitaminu či jiných látek ze syntetických zdrojů,“ apeluje Kateřina Šimková.

Červené fazole v rajčatové omáčce s pečeným krůtím masem

Ingredience (suroviny na 1 porci):

  • 120 g krůtích prsou
  • 45 g červených fazolí v suchém stavu
  • 200 g krájených rajčat (z plechovky, nebo čerstvých)
  • 10 g rajčatového pyré
  • 5 g čerstvého česneku
  • 2 g olivového oleje
  • 2 g řepkového oleje
  • čerstvá petržel
  • sůl a pepř
  • bobkový list mletý
  • kmín drcený
  • paprika sladká mletá
  • paprika uzená mletá
  • sušený česnek

Postup: Fazole si předem namočíme a potom uvaříme podle návodu. Rozpálíme olivový olej a při střední teplotě na něm orestujeme prolisovaný česnek dosklovata, nenecháme ho zhnědnout. Poté přidáme bylinky, koření, rajčata, rajčatové pyré (nebo protlak), fazole, sůl a pepř. Uvedeme k varu. Následně zakryté dusíme do změknutí. Krůtí maso si očistíme, ochutíme (potřeme směsí olivového oleje, soli, pepře, kmínu, paprik) a v celku pečeme v troubě. Upečené maso poté krájíme na plátky.

Autor: