Čtvrtek 28. září 2023, Den české státnosti
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Zařaďte do jídelníčku fazole. Obsahují flavonoidy

Jídlo

  5:06
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Červené fazole v rajčatové omáčce foto: Zdravé stravování

Více receptů najdete zde

Flavonoidy jsou organické chemické sloučeniny, které najdeme v ovoci, zelenině, v bylinkách, luštěninách nebo cereáliích. Posilují imunitní systém, brání růstu nádorových buněk a působí preventivně proti srdečním chorobám. Jejich tvorba závisí ve velké míře na množství světla, proto se nejvíce vyskytují v listech a nadzemních částech rostlin. Mezi flavonoidy patří například i pigmenty v ovoci, které způsobují krásnou charakteristickou červenou, modrou a fialovou barvu.

„Denně bychom jich měli zkonzumovat zhruba 200 mg, což si můžeme představit jako 10 g kvalitní hořké čokolády. Flavonoidy v ovoci a zelenině zvyšují biologickou dostupnost vitaminu C, vitamin E potom podporuje jeho uchování. Konzumace ovoce a zeleniny by proto měla být vždy na prvním místě před případnou náhradou tohoto vitaminu či jiných látek ze syntetických zdrojů,“ apeluje Kateřina Šimková.

Červené fazole v rajčatové omáčce s pečeným krůtím masem

Ingredience (suroviny na 1 porci):

  • 120 g krůtích prsou
  • 45 g červených fazolí v suchém stavu
  • 200 g krájených rajčat (z plechovky, nebo čerstvých)
  • 10 g rajčatového pyré
  • 5 g čerstvého česneku
  • 2 g olivového oleje
  • 2 g řepkového oleje
  • čerstvá petržel
  • sůl a pepř
  • bobkový list mletý
  • kmín drcený
  • paprika sladká mletá
  • paprika uzená mletá
  • sušený česnek

Postup: Fazole si předem namočíme a potom uvaříme podle návodu. Rozpálíme olivový olej a při střední teplotě na něm orestujeme prolisovaný česnek dosklovata, nenecháme ho zhnědnout. Poté přidáme bylinky, koření, rajčata, rajčatové pyré (nebo protlak), fazole, sůl a pepř. Uvedeme k varu. Následně zakryté dusíme do změknutí. Krůtí maso si očistíme, ochutíme (potřeme směsí olivového oleje, soli, pepře, kmínu, paprik) a v celku pečeme v troubě. Upečené maso poté krájíme na plátky.

Autor:

Jak ušetřit při nákupu Pampers plenek? Povíme vám, jak dostat zpět část svých peněz
Jak ušetřit při nákupu Pampers plenek? Povíme vám, jak dostat zpět část svých peněz

Řekněme si to na rovinu – za plenky pro ty naše miláčky vydáme za rok z peněženky víc než dříve za kabelky. Zvlášť, když pro ně chceme ty nejlepší...