Více receptů najdete zde |
Flavonoidy jsou organické chemické sloučeniny, které najdeme v ovoci, zelenině, v bylinkách, luštěninách nebo cereáliích. Posilují imunitní systém, brání růstu nádorových buněk a působí preventivně proti srdečním chorobám. Jejich tvorba závisí ve velké míře na množství světla, proto se nejvíce vyskytují v listech a nadzemních částech rostlin. Mezi flavonoidy patří například i pigmenty v ovoci, které způsobují krásnou charakteristickou červenou, modrou a fialovou barvu.
„Denně bychom jich měli zkonzumovat zhruba 200 mg, což si můžeme představit jako 10 g kvalitní hořké čokolády. Flavonoidy v ovoci a zelenině zvyšují biologickou dostupnost vitaminu C, vitamin E potom podporuje jeho uchování. Konzumace ovoce a zeleniny by proto měla být vždy na prvním místě před případnou náhradou tohoto vitaminu či jiných látek ze syntetických zdrojů,“ apeluje Kateřina Šimková.
Červené fazole v rajčatové omáčce s pečeným krůtím masem
Ingredience (suroviny na 1 porci):
- 120 g krůtích prsou
- 45 g červených fazolí v suchém stavu
- 200 g krájených rajčat (z plechovky, nebo čerstvých)
- 10 g rajčatového pyré
- 5 g čerstvého česneku
- 2 g olivového oleje
- 2 g řepkového oleje
- čerstvá petržel
- sůl a pepř
- bobkový list mletý
- kmín drcený
- paprika sladká mletá
- paprika uzená mletá
- sušený česnek
Postup: Fazole si předem namočíme a potom uvaříme podle návodu. Rozpálíme olivový olej a při střední teplotě na něm orestujeme prolisovaný česnek dosklovata, nenecháme ho zhnědnout. Poté přidáme bylinky, koření, rajčata, rajčatové pyré (nebo protlak), fazole, sůl a pepř. Uvedeme k varu. Následně zakryté dusíme do změknutí. Krůtí maso si očistíme, ochutíme (potřeme směsí olivového oleje, soli, pepře, kmínu, paprik) a v celku pečeme v troubě. Upečené maso poté krájíme na plátky.