130 let
Mazanec

Mazanec | foto: Archiv redakce

Premium

Recept

Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec?

Jídlo
  •   10:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Sváteční stůl bez mazance by byl jako modré nebe bez slunce. Ať už máte rádi nadýchanou peřinku, nebo bochník našlapaný žloutky, máslem a tvarohem, právě teď je nejvyšší čas nakoupit potřebné suroviny a pustit se do něj.

Mazanec, bochánek, velikonoční bochník. Začínat text výčtem možných pojmenování patří mezi oblíbená novinářská klišé, v tomto případě je ale namístě: na rozdíl od vánočky alias štědrovky, calty či pletenice jsou totiž všechna tři shora uvedená pojmenování pro nejoblíbenější velikonoční dobrotu dodnes živá a jejich používání překvapivě striktní – zatímco třeba na Plzeňsku nebo Rakovnicku se o Velikonocích peče jedině bochánek, na východ od Prahy už to neplatí, tam svátečním stolům vládne mazanec.

Složením se naproti tomu příliš neliší, a když, tak spíš dům od domu: někdo do těsta přidává tvaroh, jiný voňavé koření, další mazanec připravuje z „obyčejného“ těsta na vánočku.

Nikdy ovšem nechybí mouka, máslo, mléko, droždí, cukr (i když ten rozpisy zahrnují teprve posledních dvě stě let: mazanec je sice vůbec nejstarší doložené české velikonoční pečivo – peče se už půl tisíciletí –, ale po většinu té doby šlo o kynutý bochník, jemuž nasládlou chuť dodávala hlavně přirozeně sladká chuť smetany a sváteční bílé mouky; cukr byl zkrátka a dobře drahý) a ovšem vajíčka.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová