Velikonoční dort
- 6 bílků
- špetka soli
- 300 g práškového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Citrónový krém
- 2 citróny – kůra i šťáva
- 2 celé vejce
- 160 g práškového cukru
- 110 g másla
Na ozdobení:
- šlehačka z 2 dcl smetany ke šlehání
- ovoce (např. hroznové víno a borůvky)
- lístky máty
Postup: V míse kuchyňského robotu vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud se nezačnou tvořit špičky. Poté začněte postupně přisypávat cukr s kukuřičným škrobem a vanilkou a vše vyšlehejte do jednolité hmoty. Na pečicí papír si nakreslete šablonu ve tvaru vajíčka – velikost je jen na vás. Vyšlehanou bílkovou hmotou naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou a pomocí něj si vykreslete nejdříve kontury vajíčka. Zbylou hmotou pak pomocí silikonové stěrky vyplňte také vnitřek vajíčka.
Pečte v troubě předehřáté na teplotu 140°C asi hodinu, a poté ještě v troubě s pootevřenými dvířky dosušte dalších 15 minut. Mezitím si připravte citrónový krém. Do rendlíku rozklepněte vejce, rozmíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky. Dejte na sporák a za stálého míchání přidejte ostatní ingredience. Trvá to zhruba 8 minut než se hmota dobře spojí a začne houstnout. Snižte plamen sporáku a když je krém dost hustý, odstavte ze sporáku a nechejte vychladnout. V míse kuchyňského robotu si vyšlehejte šlehačku s cukrem a můžete se pustit do zdobení.
Korpus rovnoměrně potřete nejprve citrónovou polevou, a poté na něj navršte také šlehačku. Finální zdobení je na vás, můžete zvolit pravidelné rozmístění ovoce a vytvořit tak klasický vzor jako na velikonočním vajíčku nebo ovoce rozházet ledabyle a odzdobit lístky a mátou.
Recept pro Kitchenaid.cz připravila bloggerka Tinajedoma.