Na kari pastu potřebujeme:
- 40g galangy (krájené najemno)
- 7 ks kafírového listu (limetkového)
- 10 g thajského koriandru, kořenů nebo lístků a stonků
- 1/2 lžičky pasty z krevet
- špetka hrubé soli
- ¼ šálku vody
- 1 lžička koriandrových semínek
- 1 lžička černého nebo bílého pepře
- 1 lžička římského kmínu
- 10 ks zelené velké chilli „birds eye“ (lze nakoupit v Sapě)
- 1-2 ks zelené malé chilli papričky „ravit“ (lze nakoupit v Sapě)
- 2 stroužky česneku
- 10 g thajské bazalky
- 250g banánové šalotky
- 4 celé stonky citrónové trávy
Postup: Rozehřejte si nepřilnavou pánev, poté ztlumte výkon na minimum a pomalu přidávejte: koriandrové semínka, kmín, bílý pepř, které lehce restuje cca 2 minuty dokud se neuvolní lákavá vůně, směs se nesmí připálit.
Poté si nachystejte mixér a na prach směs rozmixujte a postupně přidávejte zbytek ingrediencí dle vaší volby, směs musí být pastové konzistence tudíž v průběhu mixování pomalu přidávejte olej do lepivé „plastelinové“ konzistence. Kari pastu poté dobře utěsněte a ve sklenici Vám vydrží minimálně týden, uchovávejte v chladu. Nebo si jí zarestujte na pánvi za sucha do sucha a zavařte, uchovávejte v pokojové teplotě až šest měsíců.
Pokud chcete připravit domácí kari pastu jako dárek, kupte si originální zavařovací nádobu a kari pastu zavařte podobně jako kompot, poté Vám vydrží čerstvá i několik měsíců avšak pro zachování 100% kvality spotřebujte do 3 měsíců. |