Neděle 5. února 2023, svátek má Dobromila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

VIDEO: Voňavé koření a tajná přísada. Jak na kari pastu?

Jídlo

  5:58
Jak je možné, že asijské jídlo je tak jednoduché a přitom chuťově výrazné? Tajná přísada, která způsobuje explozi chutí, se jmenuje kari pasta. Lze ji přidat téměř do všech jídel. A jak ji připravit? To vám poradí šéfkuchař Štěpán Návrat.

Na kari pastu potřebujeme:

  • 40g galangy (krájené najemno)
  • 7 ks kafírového listu (limetkového)
  • 10 g thajského koriandru, kořenů nebo lístků a stonků
  • 1/2 lžičky pasty z krevet
  • špetka hrubé soli
  • ¼ šálku vody
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 lžička černého nebo bílého pepře
  • 1 lžička římského kmínu
  • 10 ks zelené velké chilli „birds eye“ (lze nakoupit v Sapě)
  • 1-2 ks zelené malé chilli papričky „ravit“ (lze nakoupit v Sapě) 
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g thajské bazalky
  • 250g banánové šalotky
  • 4 celé stonky citrónové trávy

Postup: Rozehřejte si nepřilnavou pánev, poté ztlumte výkon na minimum a pomalu přidávejte: koriandrové semínka, kmín, bílý pepř, které lehce restuje cca 2 minuty dokud se neuvolní lákavá vůně, směs se nesmí připálit.

Poté si nachystejte mixér a na prach směs rozmixujte a postupně přidávejte zbytek ingrediencí dle vaší volby, směs musí být pastové konzistence tudíž v průběhu mixování pomalu přidávejte olej do lepivé „plastelinové“ konzistence. Kari pastu poté dobře utěsněte a ve sklenici Vám vydrží minimálně týden, uchovávejte v chladu. Nebo si jí zarestujte na pánvi za sucha do sucha a zavařte, uchovávejte v pokojové teplotě až šest měsíců. 

Pokud chcete připravit domácí kari pastu jako dárek, kupte si originální zavařovací nádobu a kari pastu zavařte podobně jako kompot, poté Vám vydrží čerstvá i několik měsíců avšak pro zachování 100% kvality spotřebujte do 3 měsíců.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!