Cizrnová polévka se šafránem
- 500g cizrny sušené
- 1ks vetší cibule
- 1ks střední mrkev
- 4 stroužky česneku
- 100g cuketa
- 1g šafrán
- 2/3 kávové lžičky kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 1ks citron
- 50ml olivový olej
- 2ks rajče
- 1 litr zeleninový vývar
- hrst bylinkových krutonů
Namočenou cizrnu scedíme, v hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a cuketu a nasekaný česnek. Osmahneme. Poté přidáme kurkumu, římský kmín a šafrán. Osmahneme a zalejeme vývarem. Přidáme cizrnu a vaříme do měkka.
Až cizrna změkne, rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou. Rozmixuj. Poté přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata. Na zbytku oleje osmahneme na kostičky nakrájený bílý chléb a přidáme na jemno nasekanou petrželku. Nakonec pokapeme olivovým olejem.