Pečená segedínská krkovička
- 60 g cibule
- 400 g vepřové krkovice (bez kosti)
- 250 g kysaného zelí
- 300 g dýně Hokaido (případně máslové)
- 200 g smetany ke šlehání 31%
- 200 g kysané smetany 15%
- 200 ml vývaru
- 10 g sladké papriky
- sůl
- pepř
Postup přípravy: Na dno pekáčku rozprostřete na nudličky nakrájenou cibuli. Na ni položte naklepané plátky krkovice, které jste osolili a opepřili. Dýni zbavte semínek, Hokaido pouze omyjte, máslovou dýni oloupejte. Očištěnou dýni nakrájejte na kostičky a ty nasypte na maso.
Z kysaného zelí jemně vymačkejte přebytečný nálev a zelí trošku nakrájejte. Posypte jím dýni, přihoďte bobkový list a vše zalijte smetanou rozmíchanou se zakysanou smetanou, vývarem, paprikou, solí a pepřem. Kdo chce, může přidat i trošku pálivé papriky. Pekáček zakryjte a vše nechte péct 40 minut na 200 °C. Pak kryt odstraňte a krkovičku dopečte 20 minut, dokud nezačne povrch zlátnout. Podávejte samotné, přílohu tvoří dýně použitá v receptu.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |