Jen třetina vzorků kysaného zelí z pultu českých obchodů obsahuje bakterie mléčného kvašení. Většina výrobků je totiž tepelně ošetřena sterilací a doplněna chemickými konzervanty, tím dochází k úbytku přirozeně působících a žádoucích bakterií mléčného kvašení. Testování provedla nezisková organizace dTest.
Čtěte také o testování potravin: |
Výsledky testu ukázaly, že ve třech z 21 vzorků úplně chybí vitamín C. Každý sedmý výrobek je tak prodáván bez látky, kvůli kterým lidé kysané zelí nejčastěji kupují. Ve všech výrobcích naopak nechyběl vitamín K.
Co nejméně úprav
"Základní podmínkou je kupovat takové zelí, které prošlo co nejmenším množstvím úprav. To spotřebitel pozná, pokud bude číst důkladně údaje na obalu. Důležité je číst informace o složení výrobku, sterilaci a i konzervaci," říká manažer testování Václav Beneš.
"I po sterilaci se může nějaký vitamín C ve výrobku zachovat, což vyplynulo i z testování, ale tepelnou úpravou dochází k velkému úbytku vitamínu. Na druhou stranu jsou i nesterilovaná zelí, který vitamín C nemají," dodává Beneš.
Zklamáním testu bylo slovenské kysané zelí značky H + H a výrobek Znojmia Kysané zelí (Hamé, Kunovice). Oba výrobky přitom na obsah vitamínů na svém obalu lákají, uvádí dTest.