Červená čočka se většinou prodává loupaná, jako jedna z mála luštěnin tak nekvasí, tudíž nenadýmá, a je tedy vhodná i pro děti a kojící maminky. Nejpopulárnější je tahle luštěnina v Asii, hlavně v její jižní části. Obsahuje selen, zinek a vitamin B6. Má velký podíl vlákniny a nízký glykemický index, takže pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi.
Polévka z červené čočky
Na polévku z červené čočky budete potřebovat hrst chilli papriček - drcených, lžičku kmínu, olivový olej, 150 g červené čočky, 500 g nastrouhané mrkve a zeleninový vývar. Do většího hrnce nalijte olivový olej, kmín a chilli papričky, poté vložte mrkev a čočku a chvíli opékejte, vlijte vývar a přiveďte k varu. Nechte probublat deset minut, aby čočka změkla. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte pepřem a solí a můžete servírovat.
Červená čočka s česnekem
Omyjte půl kilogramu červené čočky a uvařte ji se lžičkou kurkumy doměkka ve slané vodě. Stačí vařit 20 minut. Mezitím oloupejte a nakrájejte česnek a osmahněte ho na pánvi na olivovém oleji. Čočku sceďte a přelijte česnekem a olejem, který do ní zapracujte. Navrch můžete přidat najemno nakrájenou jarní cibulku. Servírujte jako přílohu k rybě či masu.
Pomazánka z červené čočky
Na jednoduchou a přitom velice chutnou pomazánku budete potřebovat 200 g červené čočky, lžíci olivového oleje, cibuli, sůl, pepř a curry koření. Čočku propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Mezitím na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli. Cibuli, čočku a curry koření dejte do mixéru a umixujte dohladka. Na závěr ještě dochuťte pepřem a solí.
Salát z červené čočkyIngredience: 250 g červené čočky, 250 g zelené čočky, jarní cibulka, 1 větší paprika, rýžový ocet, balzamico creme, olivový olej, sůl, pepř Postup: Oba druhy čočky uvaříme doměkka, papriku a cibulku nakrájíme na drobné kostičky. Všechny suroviny smícháme a ochutíme rýžovým octem, balsamikem, olivovým olejem, solí a pepřem. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě. |
Lehká polévka z červené čočky s koriandrem a citrónem
Na tuku orestujte cibulku s částí čerstvě umletého koriandru. Přidejte vypranou čočku a společně osmahněte. Přilijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni do změknutí čočky (cca 15–20 min). Lehčí, ale ne tak skvělou variantu připravíte, pokud nebudete smažit cibulku a čočku budete rovnou vařit ve vodě. Pokud chcete polévku obohatit minerálními látkami, povařte v polévce kousek vypraná mořské řasy.
Když je čočka měkká, osolte a ještě nechte alespoň 5 minut vařit. Místo soli můžete právě teď dochutit Atlantským kořením. Je báječné. Koupíte ho v dobře zásobených bioprodejnách. Nakonec ochuťte citrónovou kůrou (jedině pokud máte biocitron), šťávou z citronu dle vaší chuti a čerstvým koriandrem. Na ozdobení použijte lístečky čerstvého koriandru nebo jinou bylinku.
Recept pochází z Biokuchařky Hanky Zemanové, kterou vydalo nakladatelství SmartPress.