130 let
Červená čočka

Červená čočka | foto: Shutterstock

Zařaďte do jídelníčku červenou čočku. Přinášíme 5 receptů

Asie
  •   5:00
S červenou čočkou neztratíte tolik času jako s ostatnímu druhy, hotová je skoro v minutě, prodává se totiž bez slupky. Musíte ovšem dávat pozor, abyste ji nerozvařili. Zkuste si ji doma připravit. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů.

Červená čočka se většinou prodává loupaná, jako jedna z mála luštěnin tak nekvasí, tudíž nenadýmá, a je tedy vhodná i pro děti a kojící maminky. Nejpopulárnější je tahle luštěnina v Asii, hlavně v její jižní části. Obsahuje selen, zinek a vitamin B6. Má velký podíl vlákniny a nízký glykemický index, takže pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi.

Polévka z červené čočky
Na polévku z červené čočky budete potřebovat hrst chilli papriček - drcených, lžičku kmínu, olivový olej, 150 g červené čočky, 500 g nastrouhané mrkve a zeleninový vývar. Do většího hrnce nalijte olivový olej, kmín a chilli papričky, poté vložte mrkev a čočku a chvíli opékejte, vlijte vývar a přiveďte k varu. Nechte probublat deset minut, aby čočka změkla. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte pepřem a solí a můžete servírovat.

Polévka z červené čočky

Červená čočka s česnekem
Omyjte půl kilogramu červené čočky a uvařte ji se lžičkou kurkumy doměkka ve slané vodě. Stačí vařit 20 minut. Mezitím oloupejte a nakrájejte česnek a osmahněte ho na pánvi na olivovém oleji. Čočku sceďte a přelijte česnekem a olejem, který do ní zapracujte. Navrch můžete přidat najemno nakrájenou jarní cibulku. Servírujte jako přílohu k rybě či masu.

Pomazánka z červené čočky
Na jednoduchou a přitom velice chutnou pomazánku budete potřebovat 200 g červené čočky, lžíci olivového oleje, cibuli, sůl, pepř a curry koření. Čočku propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Mezitím na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli. Cibuli, čočku a curry koření dejte do mixéru a umixujte dohladka. Na závěr ještě dochuťte pepřem a solí.

Salát z červené čočky

Ingredience: 250 g červené čočky, 250 g zelené čočky, jarní cibulka, 1 větší paprika, rýžový ocet, balzamico creme, olivový olej, sůl, pepř

Dětem chutná červená čočka mnohem víc než klasická hnědá, protože je sladší. Nebojte se ji dochutit – třeba indickou směsí garam masala, olivovým olejem, kurkumou nebo čerstvou zeleninou

Postup: Oba druhy čočky uvaříme doměkka, papriku a cibulku nakrájíme na drobné kostičky. Všechny suroviny smícháme a ochutíme rýžovým octem, balsamikem, olivovým olejem, solí a pepřem. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.

  • 1 velká cibule nebo 4 bílé části jarní cibulky
  • 3 lžíce panenského olivového bio oleje
  • 200 g červené čočky
  • 1l zeleninového vývaru nebo vody
  • 2–3 lžičky čerstvě umletého koriandru
  • citrón (pokud máte bio, tak i s kůrou)
  • mořská sůl (popřípadě bujón)
  • čerstvá nať koriandru nebo jiné zelené natě na ozdobení
  • Lehká polévka z červené čočky s koriandrem a citrónem

    Na tuku orestujte cibulku s částí čerstvě umletého koriandru. Přidejte vypranou čočku a společně osmahněte. Přilijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni do změknutí čočky (cca 15–20 min). Lehčí, ale ne tak skvělou variantu připravíte, pokud nebudete smažit cibulku a čočku budete rovnou vařit ve vodě. Pokud chcete polévku obohatit minerálními látkami, povařte v polévce kousek vypraná mořské řasy.

    Lehká polévka z červené čočky s koriandrem a citrónem

    Když je čočka měkká, osolte a ještě nechte alespoň 5 minut vařit. Místo soli můžete právě teď dochutit Atlantským kořením. Je báječné. Koupíte ho v dobře zásobených bioprodejnách. Nakonec ochuťte citrónovou kůrou (jedině pokud máte biocitron), šťávou z citronu dle vaší chuti a čerstvým koriandrem. Na ozdobení použijte lístečky čerstvého koriandru nebo jinou bylinku.

    Recept pochází z Biokuchařky Hanky Zemanové, kterou vydalo nakladatelství SmartPress.

    Autor: Lidovky.cz