Čtvrtek 28. října 2021, Den vzniku samostatného československého státu
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zimní gastro tipy: Brunch bez dětí, indonéská kuchyně i minimalistická jídla

Jídlo

  15:00
Nasi goreng od kuchařů z Bali a západní Indonésie, brunche pouze pro dospělé nebo úplně nová restaurace Hanzu. I v zimě se můžete těšit na spoustu dobrého jídla a pití. Server Lidovky.cz přináší pár tipů na originální gastroakce.

Sop Buntut – polévka z hovězí oháňky foto: Shutterstock

Brunche v La Gare (Adults Only)

Od října si na nedělní brunch pro dospělé můžete vyrazit do francouzské restaurace La Gare vedené šéfkuchařem Janem Kvasničkou. V centru Prahy si tak každou neděli od 11 do 15 hodin vyberete ze tří předkrmů, tří hlavních jídel a tří dezertů. Pít lze neomezeně nealkoholické nápoje, ale i pivo a víno. Restaurace je považována za hlavního představitele francouzské kuchyně v České republice. Nabízí speciality jako je certifikovaná ruánská kachna, ústřice, speciality připravené na otevřeném grilu, a k tomu všemu široký výběr francouzských vín z vlastního sklepa. 

Brunche pouze pro dospělé

Indonéská kuchyni od kuchařů z Bali

Jiří Štift, šéfkuchař asijské restaurace Sia, připravil se svým asijským týmem týden indonéské kuchyně. Do 24. listopadu budou servírovat nejznámější indonéské pokrmy, jako je nasi goreng, pepes ikan nebo indonéský dezert martabak manis. Tematické dny se u hostů restaurace Sia těší velké oblibě, už proběhly ramenové dny, dny pálivých papriček nebo týden zaměřený na krevety.

Indonéská kuchyně od kuchařů z Bali

Nejlepší na světě

Brněnská restaurace The Yard Lounge & Dining, součást hotelu Courtyard by Marriott, se od letošního podzimu pyšní oceněním Europe Chef of the Year. V konkurenci více než 900 šéfkuchařů z celého světa zvítězil v rámci udílení cen The Award of Culinary Excellence právě místní šéfkuchař Radovan Zajíček. Vyzkoušet jeho vyhlášenou středomořskou kuchyni máte možnost i vy. Restaurace nabízí pravidelně obměňované menu, jež můžete využít k pracovním obědům, večeřím s přáteli nebo si užít víkendový brunch s rodinou.

Roláda z vepřové panenky, pečené brambory a grilovaná zelenina

Crossover by Spices

Pražský hotel Mandarin Oriental představil nové menu. Název CROSSOVER nového menu vychází z konceptu všech pokrmů. Jednotlivé chody jsou vytvořeny z maximálně pěti surovin, které se při podávání dohromady dokonale propojí a vytvoří nezapomenutelný zážitek, který baví svou neotřelou chutí. Crossover reflektuje kreativního ducha šéfkuchaře Stephena Senewiratne, který klade důraz i na minimalistický design jídel. Hosté budou mít na výběr ze čtyř předkrmů, dvou polévek, čtyř hlavních chodů a třech dezertů. Zajímavé jsou i svými názvy, které odráží Stephenovu uměleckou duši. 

Jednotlivé chody jsou vytvořeny z maximálně pěti surovin, které se při podávání...

Nová restaurace Hanzu

Pražská restaurace SaSaZu představuje svojí sestru Hanzu. Nová restaurace, umístěná v centru Prahy přináší sofistikované kulinářské umění šéfkuchařů Andyho Tana a Robberta van den Berga. Na menu najdete nejpopulárnější signature pokrmy z restaurace SaSaZu jako thajský salát z papáji, rolky s krevetou a citrusy Bang Chang, SaSa křupavou rolku s lososem a tuňákem, červené kari nebo SaSaZu filet se smržovou omáčkou. Ochutnat můžete ale tuňákového nebo lososového tartat, doplněného o koriandr, chilli a sojovo-wasabi omáčku. 

Andy Tan

Andy Tan

Robbert van de Berg

Robbert van de Berg

Zvěřina v Tritonu

Jedním z velkých hitů zimního menu bude pomalu pečený hřbet z kamzíka s prachem ze hřibů a omáčkou z lišek. Své příznivce si ovšem jistě získají také brambory pečené v popelu a servírované s lardo špekem, cibulovou marmeládou a uzenou šlehačkou, které jsou vzdálenou připomínkou starých českých zvyků.

Pečený hřbet z kamzíka

Každý den jiné menu

Šéfkuchař pražské restaurace Nota Bene se rozhodl, že každý den uvaří podle toho, co mu přivezou z farmy jeho dodavatelé. Ale každý den z čerstvých surovin připraví pětichodové večerní menu. 

Každý den jiné menu

Svařák i raclette toast

Zatímco v létě voněla Piazzeta hotelu Four Seasons bylinkami a čerstvými středomořskými pokrmy, teď jí vládnou nejen hřejivé nápoje, ale i rozmanité mezinárodní dobroty typické pro zimní období: raclette toast, pinza (speciální typ pizzy), variace klobásek, sýry a uzeniny, sladké i ostřejší palačinky, ale i guláš. Ochutnat tu návštěvníci mohou ale i klasické italské bombardino či cider.

Zatímco v létě voněla Piazzeta hotelu Four Seasons bylinkami a čerstvými...

Chlebíčky jinak

Kousek od Národní třídy ve Spálené ulici č.p. 16 otevřeli majitelé gastronomické aliance Together David Petřík a Viktor Kaplan druhé bistro Sisters. Na rozdíl od Dlouhé, kde prodávají moderní chlebíčky severského typu, ve Spálené jsou k dostání domácí rohlíčky vycházející z tradičního Paukertovského základu studené kuchyně. Zákazníci se mohou vedle legendárního vlašského salátu, celé škály klasických pomazánek a studených pěn těšit i na retro vzhled prodejny z rukou architekta Václava Červenky inspirovaný 70. a 80. léty.

Na rozdíl od Dlouhé, kde prodávají moderní chlebíčky severského typu, ve...
Autor:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Děti zabalené do merina. Redakce testovala oblečení Crawler
Děti zabalené do merina. Redakce testovala oblečení Crawler

Redakce se pustila do testování oblečení od značky Crawler, která vše šije ručně a z merino vlny. Zajímají vás názory našich maminek?

Mohlo by vás zajímat